Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kristna i Indien livrädda för att fira jul

Jesus Christ
Foto: Deepraj Mayenkar

I Orissa i Indien ser kristna fram emot att fira jul med fasa för sitt liv. 2007 organiserade hinduiska fundamentaliser attacker mot de kristna på juldagen och brände ner 115 kyrkor, 730 hus, 40 butiker, dödade nio personer och våldtog en stor mängd kvinnor. I år har de sagt att de ska anordna nya uppbåd.

Catholic.org rapporterar att kristna i Indien i år bett om myndigheternas beskydd efter att den hindufundamentalistiska organisationen Kui Samaj offentligt utlyst ett uppbåd på juldagen för att hedra minnet av de av organisationens medlemmar som blev skadade under uppbådet 2007 då de attackerade de kristna i stor skala. Uppbådet ska ske på samma ställe -i Kandahamal i delstaten Orissa på juldagen.

”Vi är rädda. Snälla gör någonting”, vädjar Kartika Nayak, en kristen ungdom från byn Barkham som bevittnade de våldsamma anti-kristna attackerna 2007. Nayak själv anklagades efter vålsamheterna för att ha varit med och dödat en Nayak en hindu vid namn Khageswar Mallick. Nayak menar att Mallick blev skadad medan han försökte förstöra en kyrka och att han fördes bort av sina egna och avled under oklara omständigheter men att hinduerna sedan dess skyllt hans död på de kristna som en ursäkt för fortsatta förföljelser.