Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Får vi veta sanningen om oljeläckan?

Frihetsgudinnan
Foto: Susanne P Fernandes
I dagarna har New York Times publicerat material från intervjuer med arbetare på oljeriggen Deepwater Horizon som exploderade och gav upphov till oljeläckan i den mexikanska gulfen. Sammantaget visar intervjuerna på stora brister i säkerhetsrutinerna. Detta kan förklara hur läckan uppstod -men får vi verkligen veta sanningen om vilka risker som fins kring den är just nu?

Att det fanns brister i säkerhetsrutinerna var kanske inte så oförtutsett efter att det framkommit i en utredning som den amerikanska staten genomfört att anställda vid den statliga myndigheten MMS -Interior Department’s Minerals and Management Services, ska ha låtit sig mutas av oljebolagen i åratal varpå de ej fullföljt inspektioner och låtit oljebolagen själva fylla i sina inspektionsprotokoll. Detta rapporteras av New American.

Den amerikanska regeringen stämde ju också den 15 december BP och åtta andra bolag för bristande säkerhet vid oljeborrningen som lett till läckan i mexikanska gulfen.

Riktigt intressant i hanteringen av oljespillet är ryktena kring Matthew Simmons död, som vissa menar var ett mord föranlett av att han kritiserat regeringen och oljebolagen för att mörka omfattningen av oljeläckan och riskerna förknippade med den.

Matthew Simmons som var oljeindustriexpert, oljeinvesterare och tidigare rådgivare åt den amerikanske presidenten George W. Bush hittades den 8 augusti i år död i ett badkar i sitt eget hem. Han ska fram till sin död vid 67 års ålder ha varit relativ fri ifrån hälsobesvär. Olika uppgifter kring dödorsaken har förekommit men Business Insider uppger att polisutredningen slutligen konstaterat hjärtattack som dödsorsak.

Precis innan sin död hade Simmons, känd för sin bok Skymning i öknen där han hävdar att arabländerna ljuger om sina oljetillgångar för att dölja att de sinar i politiskt syfte, givit en rad intervjuer i TV där han öppet kritiserade BPs sätt att hantera oljeläckan och hävdade att även BP och den amerikanska myndigheterna ljugit om läckans omfattning och dess risker. Han hävdade att mycket mer olja än BP erkände läckte ut havsbotten, att det inte handlade om ett hål utan om flera och att de bilder som kablades ut från läckan i media bara visade en av de minde läckorna i havsbotten.

Omedelbart efter Simmons död uppstod rykten att han mördats av CIA som påstås vara i besittning av en speciell typ av vapen -kallat dart gun, som ska kunna skjuta frusna pilar av gift för att spårlöst orsaka hjärtattacker.

Vi vet inte om Simmons mördades för att han avlöjande dyra och obehagliga sanningar om politiska makthavare och stora ekonomiska intressenter. Vad vi vet är att nästan ingen nämner de extrema mängder explosiv metangas som läckt ut och som fortfarande finns ansamlad under havsbotten, i värsta fall uppblandad med lava som frigjorts under högt tryck genom människans rotande i jordens inre lager. MMS har i rapporten ”Deepwater Program: Understanding the Processes that Maintain the Oxygen Levels in the Deep Gulf of Mexico” uppgivit att 3000 liter metangas kommer upp för varje liter olja som borras upp i mexikanska gulfen. Det är också metangasen som sägs ha orsakat den ursprungliga explosionen som orsakat läckan och sedan formade metanis vilket hindrade ett av försöken att stopppa läckan.

I bästa fall är läckan stoppad som BP uppger till oss. I värsta fall har vi blivit förda bakom ljuset och har en havsbotten med en massa gap som läcker ut olja och metangas och som när som helst kan explodera med enorma konsekvenser för hela världen i form av vattenförgiftning, jättelika tsunami och vem vet vad.