Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Oljefyndigheter hotar bergsgorillorna i Virunga

Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Presidenten i Demokratiska republiken Kongo har utfärdat tillstånd till två oljebolag att utforska oljefyndigheter i Afrikas äldsta nationalpark, Virunga. Nationalparken tillhör UNESCOs världsarv och skyddar en artrikedom som saknar motstycke i Afrika. Parken är dessutom hem för en stor population av de starkt utrotningshotade bergsgorillorna.

– Den planerade oljeprospekteringen strider inte bara mot Kongolesisk lag, den innebär också en verklig katastrof för bergsgorillorna och det övriga djurlivet i nationalparken. Just när vi nu har noterat en ökning av gorillorna i området så kommer detta enorma bakslag, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Virunga nationalpark är det starkaste fästet för jordens sista 786 bergsgorillor. Och i Virungabergen, som består av tre sammanhängande nationalparker som spänner över Kongo, Rwanda och Uganda, lever just nu totalt 480 gorillor. Parken rymmer en mycket rik och varierad natur med högalpina ängar, snöhöljda toppar på Rwenzori berget till stäpp, savann, träskmark nere i låglandet och olika typer av tropisk regnskog. Nationalparken är också en av de platser som har högst artrikedom av vilda däggdjur i världen. Här lever bland annat tre människoapor, bergsgorilla, Grauers gorilla och schimpans.

Parkens mångfald av miljöer har skapat livsrum för arter som lejon, elefanter och andra savannlevande arter, och inne i regnskogen finns den endemiska Okapin. Virunga är också känd för sina flodhästar, den inhyser en population på 30 000 individer, som dock har minskat dramatiskt de senaste åren och som skulle påverkas mycket negativt av en oljeexploatering. Vattendragen är viktiga för insjöfiske och viktiga för matförsörjningen i regionen, vilka också kommer att hotas av oljeborrning.

Presidenten Jospeh Kabila har inte legal rätt att utfärda tillstånd gällande utvinning av fyndigheter i en nationalpark. Det strider mot naturskyddslagen i Demokratiska republiken Kongo. Miljödepartementet i Kongo har inte godkänt oljebolagens ansökan och de har instruerat personalen i Virunga nationalpark att inte ge bolagen tillträde till parken. UNESCO har, i ett brev till Kabila, varnat för förödande effekter av oljeaktiviteter för Virunga och bett honom att inte inleda prospektering efter oljefyndigheter i den världsarvsskyddade parken. Kongo har mottagit flera miljoner, bland annat från EU för att skydda nationalparken.

Oljebolagen SOCO International och Dominion Petroleum är båda publika bolag noterade på Londonbörsen. Reuters rapporterar att de redan har personal i parken. ”Jag ser inte att detta är något problem om det utförs på korrekt sätt, säger Roger Cagle”, vice vd på SOCO till Reuters. ”Vi har betalt för möjligheten att söka oljefyndigheter sedan tidigare i outforskade områden”.

– Vi har investerat stora resurser i Virunga nationalpark, inte minst för att rädda bergsgorillorna, och kommer att arbeta hårt för att stoppa exploateringen på flera plan. Bland annat kommer vi att bearbeta oljebolagen. Vi kommer också att stödja Kongos miljödepartement med kunskap och expertis. Oljefält förstör naturen totalt och vi är mycket oroade. Självklart ska utvecklingsländer ha rätt att utnyttja sina naturresurser, men det måste ske på ett hållbart sätt, säger Allan Carlson, expert på tropisk naturvård på WWF.
Det politiska läget i Kongo har länge varit instabilt och Virunga har tagit skada av stridigheter och rebellgrupper som bland annat har haft sitt fäste i delar av parken under de senaste tio åren. Läget är nu en aning bättre och parken har en enorm turistpotential.

Fakta om oljebolagen:

Dominion Petroleum, skrivet i Bermuda, fokuserar på att exploatera oljefyndigheter i centrala och östra Afrika; http://www.dominionpetroleum.com
SOCO International, har sitt huvudkontor i Storbritannien och har intressen i Afrika och Sydostasien; http://www.socointernational.co.uk

Fakta om bergsgorillorna och om WWFs arbete:

I Virungabergen lever just nu totalt 480 bergsgorillor i tre sammanhängande nationalparker som spänner över gränsen mellan tre länder: Parc National des Virunga i Kongo, Volcanoes National Park i Rwanda och Mgahinga Gorilla National Park i Uganda. För övrigt finns bergsgorillor endast på en annan plats i världen, i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda. Med de 302 bergsgorillor som inventerades 2006 i Bwindiparken i Uganda samt fyra föräldralösa bergsgorillor som har en fristad i Kongo, består det kända antalet bergsgorillor i världen nu av 786 individer.

Antalet bergsgorillor i Virungabergen i östra Afrika har ökat med drygt 26 procent de senaste sju åren. Totalt finns nu 786 bergsgorillor i världen som lever i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo. Det visar den mest omfattande gorillaräkningen hittills som genomfördes i mars och april 2010 av det internationella gorillaprogrammet, IGCP, som stöds av Världsnaturfonden WWF.

Tillsammans med IGCP, International Gorilla Conservation Programme, arbetar WWF för att säkra bergsgorillornas framtid med stöd till nationalparksmyndigheterna i Kongo, Rwanda och Uganda. Projektet omfattar forskning för att trygga artens överlevnad, turistplanering och samarbete med kringboende lokalbefolkning för att trygga gorillornas livsmiljö. Trots flera års oroligheter och bakslag har stora framgångar nåtts när det gäller att skydda bergsgorillorna.

Källa: WWF