Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jimmy Takter kommer till Hästgalan i Göteborg

Foto: Kanal 75.

Plats på scen för…
…USA:s bäste tränare 2010.
Därmed kan det bekräftas att Jimmy Takter blir hedersgäst och prisutdelare på den TV-sända Hästgalan i Göteborg den 14 januari.

I Sverige trampar vi snö. Vinden yr och det är kallt. Brr.

I New Jersey, där Jimmy Takter byggt upp sitt tränarimperium tillsammans med frun Christina och sina fyra barn, är det klart bättre väder – nederbörd i form av snö cirka två gånger om året, sol cirka sex dagar i veckan.

– Januari är kanske inte rätt tid att besöka Sverige, men jag ser ändå fram emot en vecka tillsammans med mor och far, syskon, släktingar, vänner och Hästgalan i Göteborg, säger Jimmy på telefon från East Windsor, New Jersey.

Apropå pappa Bo William, har du vid flera tillfällen framhållit honom och Sören Nordin som dina två främsta förebilder?

– Det är riktigt. Två vitt skilda hästkarlar, men samtidigt lika på flera sätt. Båda var färgstarka, de var koncentrerade och ville framåt, göra karriär. Pappa hade en mera naturlig känsla för hästen. Jag har haft turen att få ärva den gåvan.

Om du jämför svensk med amerikansk travsport, vad är skillnaden?

– För tränarna är kraven hårdare i USA. Det har med hästarnas åldersfördelning att göra. I USA ligger fokus på två- och treårssäsongerna. Just nu har vi 75 hästar i träning. 73 av dem är tre år eller yngre. Så ser fördelningen ut år efter år. Men stallet fylls inte på om du inte lyckas…

I Jimmys fall ser framtiden ljus ut. Han har levt upp till kraven. Han har levererat. Under 2010 så bra att han utsetts till USA:s främsta tränare av en enig presskår, mycket tack vare segrarna med Muscle Massive i Hambletonian, Thatsnotmyname i Merrie Annabelle Stakes, On The Tab i Yonkers Trot samt framgångarna med obesegrade treåriga passgångarstoet See You At Peelers. Totalt körde stall Takter in cirka 55 miljoner kronor.

Hur nöjd är du med 2010?

– Det har gått bra för oss de senaste 15 åren, men visst är 2010 ett år jag kommer att minnas mycket länge.

Jimmy Takter, som också kunde fira sin 50-årsdag under framgångsrika 2010 (29 september), flyttade med familjen från Mantorp till Malmö på 70-talet. På Jägersro skördade 3 x Takter – Bo W, Johnny och Jimmy – stora framgångar och Jimmy ansågs tidigt som en lovande lärling. 1978 flyttade Jimmy till USA för första gången för ett jobb i stallet hos Continental Farms i Florida (Håkan Wallner/Berndt Lindstedt), men Jimmy återvände till Sverige.

– Jag längtade hem. Jag hade kvar min girlfriend i Sverige, säger han uppriktigt.

I dag är flickvännen Christina Jimmys fru och när han fyra år senare flyttade till USA en andra gång var Christina givetvis med och i dag har paret och deras fyra barn och tre barnbarn inga planer på att flytta hem till Sverige.

– Man ska aldrig säga aldrig, garderar sig dock Jimmy.

Klart är att Jimmy landar på svensk mark på måndag och efter några skånska dagar med släkt och vänner blir han en av huvudpersonerna på fredagens Hästgala i Göteborg där slumpen kan få bröderna Johnny och Jimmy att stå på samma scen. Samtidigt.

Det är fortfarande inte officiellt vilket pris Jimmy ska dela ut, men klart är att Johnny är nominerad i kategorin Årets Kusk. Så vem vet…?

Avslutningsvis en samvetsfråga, vilken är i dina ögon världens bästa häst genom tiderna?

– Utan att vara alltför kaxig är det faktisk en häst jag själv tränat och haft stora framgångar med – Moni Maker, som ju bland annat vann Elitloppet och Prix d’Amerique. I USA har hon röstats fram som århundradets häst.

Mer om Jimmy Takter och hans framgångssaga kommer Hans G Lindskog säkert att få fram under intervjun på ett pressmöte fredagen den 14 januari i samband med Hästgalan i Göteborg.

För håll med om att Jimmy Takter, vinterkylan till trots, är hetare än någonsin.

Källa: AB Trav och Galopp, ATG.