Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fokus Afrika: Uppror mot arbetslöshet i Tunisien

Fyra personer dog under de senaste demonstrationerna som bröt ut i staden Sidi Bouzid, i västra Tunisien. Protesterna startade den 17 december när un ung arbetslös akademiker som arbetade som gatuförsäljare satte eld på sig själv efter att lokala poliser beslagtog hans varor. Den 26-årige Mohamed Bouazizi omkom igår på sjukhuset i södra Tunisien , uppger Jeune Afrique.

Protesterna ledde till att fyra personer omkom varav två beskjutna med vapen efter att demonstranterna drabbade samman med den lokala säkerhetspolisen.

Nu inleder studenter, fackföreningar och advokater en solidaritetsaktion genom att ordna protester i hela landet för att stödja denna Sidi Bouzids och dess invånare andra utsatta region i Tunisien.

Presidenten Ben Ali höll ett tal och sade att han ”förstod” invånarnas hopplöshet. Regeringens reaktion var att sparka flera ministrar men det är inte vad demonstranterna vill ha, säger Ali Zaar, en föreningsaktivist:
”Ungdomarna här tror på konkreta resultat och åtgärder, inte på löften som kanske aldrig kommer att hållas”, rapporterar nättidnigen Maghrebia.com.

Arbetslösheten förblir den största utmaningen för Ben Ali:s regering. Cirka 500 000 invånare går utan arbete i landet och antalet utexaminerade studenter har aldrig varit så högt. med cirka 80 000 akademiker. Regeringen måste skapa cirka 425 000 arbetsplatser inom de fem kommande åren för att trygga en inkomst till varje hushåll, uppger samma källa. Läs mer på www.fokusafrika.se

Massip Farid Ikken
Källa: Jeune Afrique, Maghrebia.com, Le Monde.