Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folk är hungriga och trötta på korruption

Tunisien
Gatorna i Tunisien är inte längre säkra Foto: Privat
Är det revolution på gång i flera länder på grund av den ekonomiska krisen som lett till höjda matpriser? I ett flertal länder världen över ser vi just nu stark folklig mobilisation med uttryck av starkt missnöje mot höga priser i kombination med hög korruption.

Amnesty rapporterar om långtgående utomrättsligt våld i Tunisien där säkerhetsstyrkor använder tårgas och sköt skarpa skott rätt in bland demonstranterna för att skingra dem. På lördagen dödades fyra demonstranter i staden Kasserine. Enligt vittnesuppgifter öppnade polisen eld på söndagen då demonstranter hade samlats för att begrava en 17-årig pojke som var en av dem som skjutits ihjäl dagen innan. Ytterligare nio personer dödades. Vid en annan demonstration i staden Thala dödades minst fem personer på lördagen och ytterligare fem sköts ihjäl i Regueb. Dödssiffran kommer sannolikt att stiga då flera personer ännu saknas. Sammanlagt dödas enligt Amnesty under helgen minst 23 personer i samband med regeringskritiska protester i städerna Thala, Kasserine och Regueb i Tunisien och dödstalet har fortsatt stiga efter nya dödsskjutningar i Kasserine på måndagen.

– Myndigheterna hävdar att våldet användes i självförsvar, men de höga dödssiffrorna och bilderna från demonstrationerna reser allvarliga tvivel över den beskrivningen av händelseförloppet, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef på Amnestys avdelning för Nordafrika och Mellanöstern.

Protesterna har pågått i Tunisien sedan mitten av december då 26-årige Mohamed Bouazizi begick självmord efter att polisen hade konfiskerat hans frukt-och grönsaksvagn. Bouazizi hade en universitetsutbildning men var arbetslös och frukt-och grönsaksvagnen var hans enda inkomstkälla. Hans desperata handling satte igång tunisiernas protester, fackförenings-medlemmar, studenter, människorättsaktivister och jurister gav sig ut på gatorna med krav på arbete, bättre levnadsförhållanden och slut på korruptionen. Demonstrationerna var inledningsvis fredliga men i vissa fall blev de mer våldsamma med stenkastning och brandbomber mot regeringsbyggnader.

Mohamed Bouazizis död har också lett till en våg av självmord och självmordsförsök. Ett stort antal demonstranter har gripits och polisen har utfört nattliga räder. Bland dem som gripits finns jurister, journalister, studenter och bloggare. De tunisiska myndigheterna har även försökt stoppa all information om protesterna i media, tillgången till internet har blockerats och aktivister har fått sina epostkonton stängda.

Franska Le Monde rapporterar om en mägd arresteringar där anhöriga inte kunnat få svar på var de arresterade finns. Bland annat har rapartisten ”Le General” arresterats efter att ha publicerat sången ”President, ditt folk är dött”.

Samtidigt rapporterar le Monde om liknande demonstationer i Alger i Algeriet.

Situationen i många länder påminner om läget innan den franska revolutionen utbröt 1789. Frågan är om revolution kan förhindras. Under onsdagen rapporterade Le Monde att Tunisens president beordrat inrikesministern att frige alla som fängslats för att ha uttryckt kritik eller demonstrerat de senaste veckorna. Han ska också ha lovat att tillsätta utredningar kring korruption. Samtidigt har man för första gången i historien stationerat sina militära trupper i huvudstaden Tunis.

I Pakistan valde regeringen efter ett liknande läge att nyligen att sänka priser på bränsle, då allmänheten uttryckt starkt missnöje mot höga priser på vardagsprodukter i landet. Detta trots att man visste att man genom denna åtgärd skulle förlora stora delar av sitt internationella finansiella stöd på sikt. Premiärministern Yousuf Raza Gilani ska ha valt att sänka priset på bensin eftersom alternativet var att han skulle ställas inför en förtroendeomröstning rapporterar ABC. Folket protesterade och i Pakistan fick de som de ville till viss del.