Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MHF: Alkolåsprogrammet behöver bättre rättssäkerhet

Foto: MHF

Dåligt fungerande teknik och mätningar som slår fel har gjort att ett 50-tal deltagare per år i det villkorliga körkortsprogrammet med alkolås har uteslutits och förlorat sina körkort, enligt Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF.

Konsekvenserna för de enskilda personerna har varit stora både socialt och ekonomiskt och bland annat lett till att en del inte kunnat behålla sina arbeten.

Det är flera orsaker som lett till den dåliga rättssäkerheten i programmet:

  • Alkolåsprodukter som är så åldersstigna att tekniken inte längre mäter rätt.
  • Utebliven eller felaktigt gjord kalibrering som gör att alkolåset inte mäter korrekt promillehalt.
  • Regelverket i programmet har utformats med en blind tilltro till tekniken.
  • Domstolarna har också gjort till praxis att inte ta hänsyn till blodprov som bevisar att utslaget måste vara felaktigt.

– För oss är det en självklarhet att människor ska behandlas rättssäkert i alkolåsprogrammet. För att förhindra följdverkningar av bristfällig teknik behöver man satsa på modern teknik och granskning och testning av en oberoende part som är ackrediterad för detta, säger Tom Bjerver, vd MHF.

För att säkerställa att det hålls en hög kvalitet på alla alkolås som finns på den svenska marknaden har MHF startat ett eget testlabb. MHF Test Lab i Tibro är det enda i Sverige som är ackrediterat för att testa alkoholmätningsprodukter.

Hittills i körkortsprogrammet har det kostat 59 140 kr för den som vill köra med alkolås efter indraget körkort i samband med rattfylleri. När den nya lagen börjar gälla i januari nästa år blir det betydligt billigare. Den som döms till ett års villkorstid med möjlighet till alkolås betalar totalt 23 840 kr och den som har två års villkorstid betalar totalt 35 340 kr. Detta innebär att kostnaderna för alkolås halveras och fler får möjlighet till alkolås.

Erfarenheterna från körkortsprogrammet hittills måste tas till vara och förändringar måste göras för att säkerställa rättssäkerheten. Villkorligt körkortsprogram med alkolås är en mycket god trafiksäkerhetsåtgärd som också hjälper den enskilde att ta itu med sitt alkoholberoende.

– Vi har stark tro på att alkolås är en viktig trafiksäkerhetsåtgärd. Ett bredare införande av alkolås i svensk trafik är den enskilt viktigaste åtgärden som kan sänka dödstalen i trafiken eftersom den effektivt stänger ute rattfulla förare från vägarna, avslutar Bjerver.

Fotnot: I tidningsartiklar idag står det att alkolås vid något tillfälle reagerat på druvsocker med en promille av 1,64. Detta är fel. Vid tester vid MHF Test Lab har det inte blivit några utslag på druvsocker. Däremot så har ev. munalkohol och ev. misstänkta problem med elektromagnetisk strålning visat på höga värden motsvarande 1,64 promille.

TV4 Nyheterna har uppgivit att alkolåsen givit fel värde på grund av kyla. Detta är tyvärr också fel. Alkolåsen ger inga positiva resultat på grund av kyla, dock tillåter Europa-standarden för alkolås större avvikelser på alkoholvärden vid extrem kyla eller värme.

Källa: MHF