Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya skatteregler drabbar svenska offshorearbetare

Norska skatteverket har beslutat att skärpa rutinerna för svenskar som arbetar i Norge. Nu riskerar många att bli norrmän mot sin vilja.

2011-01-25 rapporterade SVT Värmlandsnytt så många som 28 000 svenska berörs av norska skatteverkets ändrade regler. Det handlar om personer som jobbar i Norge, men som veckopendlar till Sverige.

Hittills har det räckt med ett tillfälligt norskt personnummer, men nu krävs ett permanent norskt personnummer för den som jobbar fler än 183 dygn i Norge.

I Norge måste man vara skriven på den ort där man arbetar. Det gäller också om boende utgörs av en byggbarack från måndag till fredag. Det innebär att den som bor de återstående 182 dagar av året hemma i Sverige måste leva efter norska rättigheter. Det enda som medges i Sverige är akut sjukvård och man går också miste om andra svenska sociala förmåner.

Nu har Tomas Andersson, Jurist hos YellowOffshoregranskat uppgifterna och kan ej utesluta att detta även kommer drabba Svenska offshorearbetare. Beslutet är grundat på personal som arbetar regelbundet i Norge vilket en offshorearbetare med tillsvidareanställning räknas som då friperioden även är betald.

Skillnaden är för dem personer som arbetar som egen företagare eller som projektanställda, för dem är det ingen skillnad så länge arbetsperioden inte överskrider 183 dygn i Norge vilket oftast ej sker.

De nya reglerna kan även gälla offshorearbetare som arbetar internationellt men har sin inkomst från ett Norskt företag. Detta vill Thomas Andersson lämna öppet då det Norska skatteverket ej uttalat sig i frågan.

Källa: YellowOffshore.