Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nyinstiftat pris för att belysa ung svensk seglingssport

Foto: Stenungsbaden Yacht Club

Syftet är att dels belysa svensk seglingssport, dels sporra unga seglare under rådande OS-satsning. 2011 tilldelas utmärkelsen Sara Sigvardsdotter, ung och lovande i Laser Radial-klassen. Priset delas ut under Båtmässan 7 februari.

Ett ihållande problem för svensk seglingssport har varit att nå ut till dess publik. Svenska Seglarförbundet fokuserar på att göra sporten mer attraktiv och målet är att i större utsträckning locka besökare till tävlingarna. Förutsättningarna är goda – intresset för segling är stort i Sverige och på västkusten i synnerhet. Genom att Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg nu väljer att satsa extra på segling är ett tecken på ett växande intresse.

Tillsammans med GKSS instiftar Stenungsbaden Yacht Club priset Årets Unga Seglare i en satsning på att kasta ytterligare ljus på sporten, locka fler utövare samt bidra med en morot för de unga lovande seglare som kämpar med OS i sikte.

Utmärkelsen delas ut till en utpräglad elitseglare under 22 år. Pristagaren är landslagsseglare alternativt aspirerar på en landslagsplats och skall befinna sig i en elitsatsning med fokus på nästkommande olympiska spel. Den utvalde pristagaren är dessutom en god kamrat och en fullvärdig representant för seglarväsendet.

2011 års utmärkelse går till 2010 års klubbmästare i GKSS, Sara Sigvardsdotter, 21. Sara är lovande inom Laser Radial-klassen och har trots sin unga ålder en rad framstående placeringar i bagaget såsom förstaplats i JSM 2010, bästa svensk i SM 2009 och totaletta i Sveriges GP-serie 2008.

-Stenungsbadens och GKSS utmärkelse är absolut ett steg i rätt riktning för en satsning på svensk seglingssport. Sara Sigvardsdotter är en av GKSS mest talangfulla seglare och i med att Sara nu får detta pris förstärks hennes chanser att fightas om en OS-plats 2012 i Laser Radial-klassen, säger Peter Klock, VD på Göteborgs Kungliga Segelsällskap.

Vinnaren av Årets Unga Seglare får 10.000 kr att lägga på sin elitsatsning samt en spaweekend för två personer. Juryn som utser vinnaren av utmärkelsen består av VD och Sportchef/huvudtränare på GKSS samt VD och marknadschef på Stenungsbaden.

-Segling är en del av Stenungsbadens själ och kultur, givetvis vill vi vara med och stötta utvecklingen av seglinssporten bland unga lovande talanger i landet. Vi stödjer sedan tidigare eliten i seglingssporten genom att sponsra Team Anna Kjellberg i satsningen inför OS 2012. En utmärkelse i syfte att premiera landets unga seglare i deras elitsatsning inför OS ser vi som ytterligare ett positivt sätt att uppmärksamma svensk segling på, säger Karin Åkerman, marknadschef på Stenungsbaden Yacht Club.

Priset Årets Unga Seglare 2011 delas ut den 4 februari under Båtmässan av representanter från Stenungsbaden och GKSS.

Källa: Stenungsbaden Yacht Club