Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vietnamesiska Hajmalen på väg mot certifiering

 Foto: Jean-Francois Helias, Fishing Adventures Thailand
Hajmal (pangasius). Foto: Jean-Francois Helias, Fishing Adventures Thailand

I WWFs konsumentguide för fisk som publicerades i flera europeiska länder i oktober blev hajmal (pangasius) rödmärkt. Efter ett avtal som nyligen slöts mellan WWF, Vietnams regering och fiskeindustri kommer andelen certifierad hajmal att öka från 0,5 procent till 75 procent år 2015. Hajmalen flyttas som ett resultat av detta till en ny kategori i fiskguiden – ”på väg mot certifiering”.

– Efter intensiv dialog med Vietnams regering och fiskeindustri har vi hittat en gemensam lösning som kommer att ge stor naturvårdsnytta och kraftigt förbättra hajmalsproduktionen i Vietnam. Vi har inte böjts oss för någon regering utan i ett låst läge fått igenom en stark överenskommelse. Redan inom några år kommer 75 procent av hajmalsexporten att vara certifierad. Det gynnar både miljön kring Mekongfloden och konsumenterna, säger Lasse Gustavsson, naturvårdschef på WWFs internationella huvudkontor i Gland, Schweiz.

Odling och export av den populära hajmalen har de senaste åren ökat kraftigt från Vietnam. Användning av antibiotika och stor trängsel i odlingsdammarna har ökat de negativa miljöeffekterna i floden och i havet utanför.

Som en del i överenskommelsen placerar WWF hajmalen nu i en kategori – på väg mot certifiering (”Moving Towards Certification”). Det innebär att Vietnams fiskodlare ska arbeta för att certifiera fisken med tydliga etappmål. År 2012 ska 25 procent av hajmalsexporten ha certifierats och nått 75 procent år 2015. För WWFs fiskguide i Sverige innebär det att hajmalen hamnar i en ny färglös kategori när produkten genomgår eller har påbörjat en certifieringsprocess.

WWFs fiskguide bygger på tillförlitlig officiell statistik och forskning och är i högsta grad trovärdig.

– Köp i första hand miljöcertifierade fiskprodukter enligt MSC och Krav eller fiskar med grönt ljus. Genom att följa våra råd kan konsumenterna göra det mest miljömedvetna valet, säger Inger Näslund, fiskeexpert på WWF i Sverige.

För odlade produkter rekommenderas den globala certifieringen ASC, Aquaculture Stewardship Council. De första ASC-produkterna beräknas komma ut på marknaden under 2011.

Källa: wwf