Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Statoil riskerar jätteböter för miljöbrott

Rådhuset i Alberta Foto: Wikimedia

Myndigheter i kanadensiska Alberta stämmer Statoil för miljöbrott i förbindelse med företagets oljesandprojekt. Statoil riskerar böter på över 60 miljoner kronor för att på 19 grunder ha brutit mot lagen i samband med företagets oljesandsprojekt. Anklagelserna gäller bland annat för att ha överträtt sin vattenlicens och givit falsk eller vilseledande information om sitt vattenuttag.

– Oljesand är världens miljö- och klimatvidrigaste oljeutvinning, och om anklagelserna visar sig vara riktiga blir ”det ansvarstagande oljebolaget” Statoils inblandning både brottsligt och pinsamt – för företaget såväl som för den norska staten, säger Henning Reinton på Greenpeace i Norge.

Nyligen startade Statoil demonstrationsprojektet Leismer med en kapacitet på 10 000 fat per dag.
Enligt Albertas delstatsregering ska Statoil på ett olagligt sätt ha avlett vatten från flera vattendrag i området för att använda i produktionen under flera tillfällen i perioden 2008 – 2009.

– Så här kan man inte låta ett statsägt bolag agera. Jens Stoltenberg måste ta ansvar och få Statoil att släppa oljesanden, innan Statoil drar sig själva, Norge som miljönation och klimatet än längre ned i smutsen, säger Henning Reinton.

– I Sverige har flera stora näringslivsaktörer tagit ställning mot Statoils oljesandsutvinning. Nu får aktörer som investerar i Statoil och andra företag med oljesandsprojekt ännu ett exempel på att oljesand är en usel affär som förknippas med hög risk och enorma kostnader. Ansvarsfulla och riskmedvetna investerare bör uppmana Statoil att släppa oljesanden, säger Henning Reinton.

Oljesandutvinning är ett av de i särklass klimatskadligaste och smutsigaste energiprojekten någonsin. Men trots enorma växthusgasutsläpp, förstörda ekosystem, förgiftning och dränering av vattendrag, samt drastiska hälsokonsekvenser, miljardsatsar många av världens oljebolag – inklusive Statoil – på oljesand.

Källa: Greenpeace