Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norge stoppar tvångsskrivningen av svenska arbetare

Foto: Wikimedia

Svenska pendlare ska tills vidare inte behöva bli tvångsskrivna i Norge, säger Norges finansminister Sigbjørn Johnsen. Finansdepartementet har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över bostadsregistreringen av utländsk arbetskraft.

Beslutet innebär att utländska pendlare tills vidare bara kommer att bli skrivna i Norge om de själva ber om det. Detta tills en arbetsgrupp, som utreder saken, tittat närmare på reglerna som nu finns. Arbetsgruppen ska komma med nya förslag till lösningar innan den första juni.

För att få arbeta i Norge krävs ett norskt personnummer. Tidigare har det varit lätt att få tillfälliga norska personnummer, så kallade D-nummer.

Enligt regelverket ska bara de som bor och arbetar i Norge mindre än 183 dygn under ett år ha tillfälliga personnummer. Alla andra ska ha ett riktigt personnummer och också folkbokföras på den ort i Norge där de vistas. Undantag görs bara för de som exempelvis bor i tält eller husvagn. Övernattningslägenheter och baracker räknas som fast bostad.

Att bli folkbokförd i Norge innebär bland annat att man inte längre har rösträtt i svenska kommunal- och landstingsval och att man inte längre har rätt till svensk sjukvård och andra svenska sociala förmåner. Sommaren 2008 slog dessutom regeringsrätten fast att arbetsförmedlingen har rätt att anvisa arbetssökande jobb i Norge och att a-kassan har rätt att dra in ersättningen om man tackar nej till jobbet. Ett slags tvångsemigration, alltså.

Den svenska regeringen har via handelsministern Ewa Björling (M) uppmärksammat den norska regeringen på problemet. Det finns 28 000 svenskar som arbetar i Norge i dag och som berörs av den norska skattemyndighetens nya, skärpta, rutiner för identitetskontroll.

Källa: YellowOffshore