Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset startar insamling till drabbade i oroligheterna i Libyen

För att säkerställa kirurgisk och medicinsk vård för sårade och katastrofhjälp till människor som har flytt från Libyen till grannländerna Tunisien och Egypten startar Röda Korset en insamling.

– Vi har märkt att det finns ett stort engagemang för att hjälpa dem som drabbats under oroligheterna i Libyen. Röda Korset arbetar för att förhindra och lindra människors lidande och det är självklart att vi nu agerar och startar en insamling för att hjälpa till, säger Andreas Jansson kommunikationschef i Svenska Röda Korset.

De stora hjälpbehoven är just nu medicinsk utrustning och medicinsk personal samt att ta emot människor som flyr så att de kan få tak över huvudet och utrustning för att laga mat och sköta sin hygien.

-De rapporter vi får visar att den humanitära situationen inne Libyen förvärras för varje timme. Vi är mycket bekymrade över det ökande antalet människor som drivs på flykt och lämnar sina hem i jakt på säkerhet, säger Dominik Stillhart Internationella rödakorskommitténs biträdande chef.

Libyska sjukhus klarar inte av att ta emot det stora antal sårade som söker hjälp och
Röda Korset skickar därför medicinsk utrustning och medicinsk personal redan ikväll för att bistå de drabbade. I morgon åker Svenska Röda Korsets vice ordförande Åsa Molde för att arbeta som kirurg ihop med ett team från Internationella rödakorskommittén och Finska- och Norska Röda Korset.

De medicinska teamen ska i första hand hjälpa skadade och sårade människor som har flytt över gränsen till Egypten och Tunisien, men de planerar sedan att ta sig in i Libyen så snabbt som möjligt.

För att skänka pengar till Röda Korsets insamling som bistår människor som drabbats av oroligheterna i Libyen. Gå in på Röda Korsets hemsida redcross.se eller sms:a AKUT LIBYEN till 72 900 och skänk 100 kr.

Källa: Röda Korset.