Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Javanoshörningar

Foto: wwf

Med hjälp av dolda videokameror har unika bilder på javanoshörningar med sina ungar filmats i Ujung Kulons nationalpark på sydvästra Java i Indonesien.

– Det här är fantastiska nyheter för en starkt hotad art. Upptäckten är ett positivt bevis för att djuren fortplantar sig och det väcker nytt hopp bland naturvårdarna, säger Ola Jennersten, internationell programchef på WWF i Sverige.

Under det senaste årtiondet har bara 12 javanesiska noshörningar fötts.

– Den här upptäckten är ett enormt lyft för insatserna för att rädda denna extremt hotade art som hotas av tjuvjakt, sjukdom, hot från tsunamis och vulkanutbrott, säger Adhi Hariyadi, programchef på WWF i Indonesien.

Forskarna uppskattar att bara cirka 40 Javanoshörningar finns kvar i det vilda. WWF arbetar med Ujung Kulons nationalparksmyndigheter och andra organisationer för att stärka skyddet för noshörningens livsmiljöer.

– Det är en sådan glädje att se dessa friska kalvar som går genom den täta tropiska skogen. Det ger mig hopp för framtiden för arten och det är stunder som dessa som gör allt det hårda arbetet med Indonesiens fältpersonal givande, säger Adhi Hariyadi, på WWF i Indonesien.