Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU och Sverige inför Libyensanktioner

Khadaffi Foto: Wikimedia

 

 

Idag beslutade Sveriges regering och EU:s ministerråd om sanktioner mot den libyska regimen, som en uppföljning av det sanktionsbeslut som FN:s säkerhetsråd fattade i helgen. EU-beslutet, som är en skärpning av FN:s sanktioner, innebär bl a att libyska ledares tillgångar i utlandet fryses och att ett förbud införs mot import och export av vapen.

EU:s energiministrar, som på måndagen möttes i Bryssel, beslutade i frågan under eftermiddagen. Även Sveriges regering beslutade om sanktionerna vid ett extrainsatt regeringssammanträde.

– Sverige stödjer beslutet om sanktioner mot Libyen. Det är viktigt att vi får dem på plats så fort som möjligt så att vi, från svenskt och europeiskt håll, gör vad vi kan, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar. Bildt befinner sig för närvarande i Mellanöstern.

EU genomför på detta sätt FN-beslutet om sanktioner, men det innebär också en skärpning av sanktionerna från europeiskt håll. EU:s beslut innehåller ett ytterligare förbud mot
import av utrustning som kan användas för förtryck samt reserestriktioner och frysning av tillgångar för fler personer ur landets ledning.

Sverige stödjer beslutet i FN:s säkerhetsråd att låta Internationella brottmålsdomstolen utreda de blodiga attackerna mot civila i Libyen. Sverige har samtidigt varit pådrivande för att se till att FN:s råd för mänskliga rättigheter i fredags antog en resolution om situationen i landet.

Källa: Regeringskansliet