Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Godafoss läcker olja längs svenska kusten

 

Tjockolja från Godafoss Foto: Kustbevakningen

 

 

Fartyget Godafoss, som stått på grund vid Hvaler vid norsk-svenska gränsen, lämnade området för egen maskin i går kväll. Under dagen har fartyget, på sin väg längs den svenska västkusten, läckt olja och gör så fortfarande.

Kustbevakningen arbetar nu för att mobilisera enheter och materiel för att skydda bland annat Kosterhavet. KBV 051 befinner sig i farvattnen utanför Göteborg och har startat oljeupptagning där.

Ytterligare KBV-enheter är på väg för att ta upp den olja som Godafoss lämnar efter sig i ett stråk längs kusten. Kustbevakningsflyget flyger över området för att närmare lokalisera oljan.

Godafoss lämnade i går området vid Hvaler för att, för egen maskin, ta sig till Odense i Danmark för reparation.

Kustbevakningen meddelade sent igårkväll att de tagit upp 60-70 liter olja ur havet efter Godafoss.

Den olja som upptäckts och den som finns kvar på havsytan bedöms inte vara saneringsbar. Risken för landpåslag längs bohuskusten är därför relativt låg.

Under natten kommer ytterligare flygningar, för att säkerställa att det inte finns mer olja att ta hand om, att genomföras längs kusten.

Norska saneringsfartyget Oljevern 01 har rekvirerats och finns nu i beredskap i Strömstad om mer olja skulle påträffas där. KBV 051, som tagit upp olja ur vattnet under dagen, finns i Göteborgsområdet i väntan på rapporter från flyget.

Som en extra säkerhetsåtgärd har länsor och annan oljeskyddsutrutsning flyttats från Strömstad ut till Koster.

Kustbevakningen har använt sig av Sjöräddningssällskapet, SSRS, under operationen och samarbetet har fungerat mycket bra. SSRS har bland annat hjälpt till med att flytta utrustning till Koster och förberett för att kunna bogsera ett så kallat försvep framför KBV 051. Försvep samlar in olja över en större yta framför miljöskyddsfartyget och används för en mer effektiv upptagning.

En förundersökning, för att kunna lagföra den eller de som ansvarar för utsläppet inom svenskt ansvarsområde, är inledd.

Källa: Kustbevakningen