Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Orientering: Nu går flyttlasset till Schweiz för Helena Jansson

Helena Jansson Foto: Wikimedia

 

 

Nu börjar proffslivet för Helena Jansson, svensk orienterings stora stjärna. Bilen är packad och den 250 mil långa resan söderut från Umeå till schweiziska Belp, några kilometer utanför Bern, är påbörjad. Där ska Jansson satsa helhjärtat inför VM i Frankrike 13-20 augusti.

– Det känns fantastiskt roligt att stå inför ett stort äventyr, och dessutom är jag glad att få byta ytterligare ett par månaders norrländsk vinter mot barmark i Schweiz, säger Helena, som läst vårterminen på läkarutbildningen i Umeå på rekordfart.

– Visst har det varit hög belastning sista veckorna. Ändå kändes det faktiskt ganska lugnt fram tills i fredags då jag började packa, säger Jansson.

I gengäld blir orienteringsstjärnan nu helt ledig från studier och arbete i ett halvår, då allt fokus ska läggas på att vässa orienteringen ytterligare. Ett VM-guld (från sprinten 2009), ytterligare sex VM-medaljer och tre EM-guld finns än så länge på meritlistan.

Nu blir hon granne med den 17-faldiga schweiziska världsmästarinnan Simone Niggli, som i somras tog sprintguldet i VM endast sju tiondelar före Jansson.

– Hon bor i grannbyn Münsingen, och jag räknar med att vi kommer att träna en hel del tillsammans. Inte minst som det finns ett nationellt träningscentrum i Bern med träningar varje dag som går att utnyttja, berättar Jansson, som gläds åt det stundande proffslivet.

– Det känns himla lyxigt. Jag har i och för sig hunnit med att träna två gånger om dagen även innan, men den stora skillnaden blir att kvaliteten på återhämtningen kan bli snäppet vassare. Nu kan jag verkligen anpassa livet efter orienteringssatsningen, och det ska bli häftigt.

Källa: Svenska Orienteringsförbundet