Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Halvvägs genom Oslo-VM

Marcus Hellner fick titta långt backom sig för att få syn på konkurrenterna i dagens sprintlopp. Foto: Bildbyrån

 

 

Efter att hälften av VM-medaljerna i längdskidåkning nu har delats ut kan vi blicka tillbaka på både framgångar och motgångar för det svenska landslaget.

Individuell sprint

VM började med den blågula flaggan i topp då Marcus Hellner utklassade alla sprintspecialister i den individuella VM-sprinten. Bakom honom i finalen gled sprintkungen Emil Jönsson i mål som trea efter norske Petter Northug.

– Det här är helt sjukt! Jag visste att jag hade chans på pallplacering, men inte guld, sa en överlycklig Marcus Hellner efter loppet.

Alla åtta svenska åkare tog sig vidare från kvalet och fortsatte att göra strålande insatser i kvartsfinalerna. Hanna Falk, Charlotte Kalla, Jesper Modin, Marcus Hellner och Emil Jönsson vann alla sina kvartsfinalheat. I semifinalerna blev det sedan stopp för de svenska tjejerna. För herrarna gick det bättre och finalheatet bestod av hela tre svenskar. Hellner drog ifrån sina medtävlande inne på stadion och vann före norges stjärna Petter Northug medan Emil Jönsson knep bronset.

I damfinalen kunde ingen hota den norska skiddrottningen Marit Björgen. Efter att ha dominerat alla sina heat tog hon hem guldet i damernas sprint. Tvåa blev italienskan Arianna Follis och trea Petra Majdic från Slovenien.

Jaktstart

Två dagar senare var det dags för 15 km jaktstart där svenskorna fortsatte att imponera. Tre av dem placerade sig topp tio!
Bäst av svenskorna var Charlotte Kalla på en fjärdeplats, vilket är hennes bästa mästerskapsplacering i jaktstart.
– Det kändes bra idag och det är skönt att få det här resultatet även om det inte räckte hela vägen till medalj, sa en glad Charlotte Kalla efter loppet.

En annan svenska som kunde vara mycket nöjd med sin prestation i jaktstarten var nyblivna mamman Maria Rydqvist, som gick i mål på en sjätte plats. Senare under VM insjuknade tyvärr Rydqvist och fick lämna VM.

Ingen kunde emellertid rå på norska Marit Björgen som tog sitt andra VM-guld i Oslo. Tidigt i loppet drog hon och landsmaninnan Therese Johaug ifrån de övriga åkarna tillsammans med polskan Justyna Kowalczyk, ett försprång som trion sedan behöll under resten av loppet där Kowalczyk blev tvåa och Johaug trea.

I herrarnas 30 km jaktstart låg de svenska killarna hopplöst långt bak i fältet efter den klassiska delen. Mot slutet av fristilen gjorde Markus Hellner emellertid en otroligt stark insats när han spurtade om medalj efter att på stumma ben ha arbetat sig fram i fältet. Han lyckades inte hålla undan helt mot de starka konkurrenterna, men gick i mål som sexa. Petter Northug stod pall för det enorma trycket från hemmanationen och tog hem guldet. Silver och brons gick till ryssarna Maxim Vylegzhanin och Ilia Chernousov.

Individuell start klassiskt

Efter 10 km klassisk stil stod det klart att Oslo fått sin VM-drottning då Marit Björgen tog hem sitt tredje guld. Men det var spännande in i det sista då det än en gång blev en hård fight mellan henne och Justyna Kowalczyk. Med knappt två sekunders marginal blev det slutligen guld till Björgen. Aino-Kaisa Saarinen, Finland, gjorde ett mycket starkt lopp och tog hem VM-bronset.

För svenskornas del gick det inte lika bra. Bäst var Charlotte Kalla på en elfteplats. Bättre gick det för de finska tjejerna som hade hela fyra åkare i topp åtta. De finska herrarna visade dagen därpå att även de lyckats toppa formen lagom till VM. Det blev för första gången sedan 1999 finskt guld och tre åkare bland topp åtta. Silver och brons gick till norrmännen Eldar Rönning och Martin Johnsrud Sundby. Bland de svenska herrarna blev Johan Olsson bäst på en 17:e plats.

Källa: Svenska Skidsportförbundet