Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för Ingmar Bergmans Vargtimmen – en hybridföreställning

Ingmar Bergman på Malmö Stadsteater 1958 Foto: Wikimedia

12 mars är det premiär för Ingmar Bergmans ”Vargtimmen” på Målarsalen, i regi av Malin Stenberg. Inför samarbetet har hon samarbetat nära med scenografen/videokonstnären Andreas Nilsson och kompositören Karin Dreijer Andersson (The Knife/Fever Ray). I produktionens inledningsskede arbetade de tillsammans under en vecka i Ingmar Bergmans hus på Fårö.

– Det är ett nytt sätt att arbeta på för mig och det känns jättespännande, berättar Malin Stenberg om samarbetet.

– Jag har fått tänka helt annorlunda, och har lämnat mycket plats för musik och video. Vi kommer både använda projektioner, men också ha två tv-apparater på scenen.

Pjäsen är en mardrömslik historia om konstnären Johan och hans fru.

Under en sömnlös natt möter konstnären Johan sina demoner. Hans fru Alma har läst hans dagbok, om otroheten, våldet. Han har fler hemligheter och hon lyssnar. De har varit vakna så länge. Eller sover de nu? Det är natt. De är inte ensamma.”Har du låst dörren?”. Det ekar i deras huvuden, kärleken får deras ansikten att smälta ihop i mörkret, hans barn i hennes mage. Men hur ska hon rädda honom från hans helvete, förstår han inte att hon älskar honom? En stor fågel hackar på hans hals. De är bjudna på fest. ”Du somnar inte va?”.

Vargtimmen är ursprungligen en film av Ingmar Bergman, som hade premiär 1967.

I rollerna Jon Karlsson, Lina Englund, Peter Engman, Eva Melander, Omid Khansari, Aleksa Lundberg, David Mjönes, Nils Poletti, Philip Hägglund/Marcus Pantzar

Regi Malin Stenberg
Scenografi Andreas Nilsson
Kostym Anna Heymowska
Ljus Jenny André
Musik Karin Dreijer Andersson
Peruk och mask Sari Nuttunen, Marie-Louise Hellberg

Premiär 12 mars, Målarsalen

Källa: Dramaten