Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Drömmen om sin egen ö

Foto: Wikimedia

En egen ö är en osentimental och finurlig civilisationskritik för barn och barn som är på väg att bli vuxna. En berättelse om kärlekens konsekvenser, syskonskap och behovet av att klara sig själv.

Systrarna Sofia och Lida står i berättelsens centrum, gestaltade av Emma Mehonic och Melinda Kinnaman. Systrarna lever till en början i en symbiotisk kärlek till varandra och de pratar och drömmer om sin egen ö. Deras starka syskonband sätts på prov då den äldre systern blir kär.

– Jag föll för En egen ö för att jag tycker att texten innehåller en fin blandning av smärta och humor och något lätt absurt vilket ju hela övergången från barn till vuxen innehåller, säger Jenny Andreasson regissör. Ungdomarna i pjäsen är härligt och osentimentalt förbannade på världen och längtar efter en egen plats där de själva får bestämma.

Pjäsen berör flera olika teman: behovet och önskan om att skapa ett eget socialt sammanhang och om hur lätt det är att glida iväg och hamna i fel gäng. Om att upptäcka världen och om behovet av att börja klara sig själv. Men också om känslor av utanförskap och en längtan efter en egen värld där man får vara ”sin egen”, utan krav från någon.

– De två parallella, såriga historierna mellan barn och föräldrar sätter fingret på något jag känner igen – uppbrottet från sina föräldrar som sker i tonåren, ensamheten som uppstår när man förstår att man måste klara sig själv, säger Jenny Andreasson.


Laura Ruhonen
, manusförfattare, är en av de internationellt mest erkända författarna i Finland. Ett av hennes mest kända dramer Drottning K, spelades på Elverket 2005. Urpremiären av En egen ö spelades 2003 på National Theatre i London.

Jenny Andreasson regisserade 2010 föreställningen Slott i Sverige av Francoise Sagan på Dramaten. Föreställningen blev hyllad av såväl publik som kritiker.

I rollerna Melinda Kinnaman, Emma Mehonic, Malin Ek, Rikard Lekander, Hamadi Khemiri, Hulda Lind Jóhannsdóttir , Karin Huldt, Janna Granström
Regi Jenny Andreasson
Scenografi och kostym Marika Feinsilber
Ljus Ellen Ruge
Peruk och mask Trille Hvidfeldt, Thomas Nobling

Från 11 år
Sverigepremiär 19 mars på Unga Dramaten/Elverket

Källa: Dramaten