Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Freestylevärldscupen i Åre – 16 svenskar tävlar på hemmaplan

Foto: Wikimedia

Vid helgens världscuptävlingar i puckel i Åre får 16 åkare, fyra tjejer och tolv killar, chansen att visa upp sina färdigheter på hemmaplan. Både veteraner som Jesper Björnlund, Åre SLK, och Per Spett, Kiruna BK, finns på plats liksom flera debutanter.

– Som värdnation har vi tre extra platser till varje tävling och vi vill låta så många som möjligt av våra unga åkare prova på att tävla världscup. I år har vi sex debutanter med, säger landslagstränare Tomas Carlqvist.
För svenskarnas del har det ännu inte blivit några pallplatser i vinter. Närmast är Jesper Björnlund som har tre sjätteplatser och ligger på plats tio i den totala världscupen.
– Men de svenska åkarna brukar köra bra på hemmaplan. I fjol vann ju Jesper Björnlund singelpuckeln här och en av våra yngre deltagare, Ludwig Fjällström, hamnade precis utanför finalen, säger Tomas Carlqvist.
Det är fjärde året i rad som världscupcirkusen i puckelpist gästar de jämtländska fjällen. Närmare 100 åkare från världen över kommer att göra upp om äran och prispengar i Slalombacken i centrala Åre. Helgens tävlingar är extra viktiga då det är sista chansen att samla på sig poäng inför världscupfinalerna i Myrkdalen-Voss i Norge som avgörs veckan efter, söndagen den 20 mars.
– Det är alltid roligt att få visa upp sig hemma i Åre och uppleva den härliga stämning det blir här. För de åkare som ännu inte är etablerade är det här en viktig inspirationskälla och för sporten i stort är det betydelsefullt med den uppmärksamhet vi får, säger Tomas Carlqvist.
En som vi tyvärr inte får se i tävlingsbacken i Åre är stockholmstjejen Martina Schriwer, Djurgårdens alpina. Efter den fina 13:e platsen i singelpuckeln i VM i Deer Valley åkte Martina på en hjärnskakning under en träning i USA och hon lider fortfarande av sviterna efter den.

Svenskar i Åre 11-12 mars:

Singel- och parallellpuckel damer:
Veronica Carlqvist, Åre Slk
Johanna Eriksson, Åre Slk (debutant)
Julia Nilsson, Luleå Freestyle
Evelina Nilsson, Luleå Freestyle (debutant)

Singelpuckel herrar, fredag den 11 mars:
Jesper Björnlund, Åre Slk
Fredrik Sätherberg, Åre Slk
Jens Lauritz, Åre Slk
Ludvig Fjällström, Åre Slk
Per Spett, Kiruna BK
Adam Gummesson, Sunne Alpina
Ricky Svensson, Sunne Alpina
Kim Willman, Sunne Alpina
Simon Blom, Luleå Freestyle (debutant)
Kristoffer Pettersson, Umeå Freesking (debutant)

Parallellpuckel herrar, lördag den 13 mars:
Jesper Björnlund, Åre Slk
Fredrik Sätherberg, Åre Slk
Jens Lauritz, Åre Slk
Ludvig Fjällström, Åre Slk
Per Spett, Kiruna BK
Adam Gummesson, Sunne Alpina
Ricky Svensson, Sunne Alpina
Kim Willman, Sunne Alpina
Simon Gummesson, Sunne Alpina (debutant)
Alexander Olofsson, Åre Slk (debutant)

Källa: Svenska Skidförbundet