Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hockey: När kroppen säger ifrån: Andreas Karlsson har spelat klart

Foto: Wikimedia

Jag har bearbetat det några månader nu. Sista skadan i december kände jag var jobbig att komma tillbaka från. Andreas Karlsson slutar med ishockeyn. Matchen mot Luleå i lördags blev hans sista i karriären.
-Alla långvariga skador jag haft de senaste fem åren, det gör ont när jag spelar, gör att det nu är slut på spelet, säger Andreas Karlsson.

Han kom från Nordamerika till Frölunda 2008, det blev tre säsonger, men bara totalt 88 matcher med Frölunda, inte ens hälften av matcherna. Ideliga och långvariga skador hindrade Andreas. Första säsongen (2008/2009) blev det bara 11 matcher i Elitserien, andra 15 (+7 i slutspelet) och senaste säsongen 35.

-Det är klart att det kommer kännas tomt, men samtidigt känns det faktiskt lite skönt . Det har inte varit roligt och gå runt så här, och inte kunna göra sig själv rättvisa, och att inte kunna hjälpa laget på det sättet man egentligen vill. På det sättet känns det skönt att få ett avslut.

-Avslutningen hemma med två fullsatta Scandinavium och hur vi mycket tack vare det, kom samman i laget var grymt skönt. En sån stämning det var, säger Andreas.

Vi ber Andreas spana bakåt på den långa karriären. Inte oväntat, det är ju Andreas som svarar, plockar han först inte fram en match eller en medalj. Typiskt för Andreas och hans karaktär:

-Ja du, spontant…jag har ju haft förmånen att spela i olika kulturer och länder, så det jag kommer minnas mest är nog lyckan att få möta så många nya människor i olika länder och i olika miljöer.

Men nåt med hockeyresultat, titlar, matcher, motståndare och allt det där då?

-Ja, VM-guldet (2006) sticker väl ut lite förstås, säger Andreas efter viss tvekan.

Så vad händer nu då, vad ska du göra med all tid, som tidigare bestod av hockey?

– Jag ska inte spela mer hockey i alla fall. Men jag kan tänka mig att jobba vidare inom hockeyn. Hockeyn är ju nåt jag kan och har passion för. Men det får vi ta sen, säger Andreas och tillägger:

-Vi blir kvar i Göteborg. Här trivs vi väldigt bra och planerar att stanna. Och jag kommer garanterat att se och stötta Frölunda i Scandinavium i höst, avslutar Andreas Karlsson.

Mats Ahdrian, klubbdirektör, Frölunda HC:
-Beskedet och beslutet kommer förstås inte oväntat. Andreas har kämpat mot sina skador på ett föredömligt sätt och aldrig gett upp förrän idag. Hans personlighet och hans värdegrund har tillfört väldigt mycket i vår organisation.

-Från klubbens sida beklagar vi att en lysande hockeykarriär i dag tagit slut men hoppas att Andreas kunskaper och egenskaper ska komma hockeyn till gagn även i framtiden. Hockeyn behöver Andreas Karlsson, även om han nu slutat spela hockey, avslutar Ahdrian.

Källa: Frölunda Hockey