Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk expert från MSB på väg till Japan

Per-Anders Berthlin Foto: MSB

Per-Anders Berthlin reste på söndagseftermiddagen från Sverige för att ansluta till ett UNDAC-team på uppdrag av FN för att stödja räddningsarbetet i Japan efter jordbävningskatastrofen. Hans medverkan i insatsen koordineras från Sverige genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Jag deltar som expert inom området sök och räddning och i UNDAC-teamet är vi sex experter från olika länder i världen där jag genom MSB representerar Sverige, berättar Per-Anders Berthlin.

Per-Anders Berthlin bor i Sunnansjö, Ludvika i Dalarna och har tidigare bland annat bott i Sigtuna under 20 års tid. Under åren 1997 till 2007 arbetade han inom dåvarande Räddningsverket (numera MSB) med bland annat utveckling av just sök- och räddningsstyrkor. Dessförinnan arbetade han inom kommunal räddningstjänst.

– Jag gjorde mitt första utlandsuppdrag 1994 och har sedan dess medverkat vid flera internationella insatser. Jag känner mig hedrad att jag nu får bidra med mina kunskaper i räddningsarbetet i Japan, säger Per-Anders Berthlin.

Om det kommer ytterligare förfrågningar om svensk experthjälp till Japan har MSB rekryterat ett antal experter ur sin personal-pool för internationella insatser som med kort varsel kan resa till Japan.

Källa: MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.