Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny strategi för biståndsinsatser i Vitryssland 2011-2014

Vy över Minsk, Vitryssland Foto: Wikimedia

Regeringen har idag antagit en ny strategi för biståndsinsatser i Vitryssland för åren 2011-2014. I fokus för stragegin står ökade insatser till stöd för en demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter i landet, ett behov som blivit än tydligare mot bakgrund av presidentvalet i december förra året och dess repressiva efterspel.

-Sverige har varit pådrivande för EU:s kraftfulla reaktion på det vitryska ledarskapets oacceptabla agerande. Samtidigt är det viktigt att inte isolera den vitryska befolkningen. Nu är det viktigare än någonsin att skapa nya kontaktytor och vidareutveckla redan upparbetade nätverk med det civila samhället och förändringsbenägna aktörer, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Den nya strategin för biståndsinsatser i Vitryssland innebär att Sveriges insatser koncentreras till tre sektorer: demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet; miljö samt marknadsutveckling. Volymen för det svenska biståndet ska uppgå till cirka 120 miljoner kronor per år.

-Som en nära granne i Östersjöregionen ligger det i Sveriges och EU:s intresse att utöver ett omfattande stöd till en demokratisk utveckling och ökad respekt för mänskliga rättigheter, bidra till ett stärkt miljöskydd i Vitryssland. Det gäller inte minst vattenrening som påverkar miljön i Östersjön. Vi vill även genom stöd till småföretagande stärka förutsättningarna för marknadsutveckling. I båda fallen blir samarbete med det civila samhället en viktig komponent. Genom stöd till förändringsbenägna aktörer kan vi bidra till samhällelig pluralism, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Källa: Regeringskansliet