Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU och Sverige skärper Libyensanktioner

F-16 på väg från Tyskland mot Libyen Foto: Wikimedia

EU:s ministerråd klubbade på onsdagen en skärpning av sanktionerna mot den libyska regimen. Även den svenska regeringen bekräftade Sveriges anslutning till sanktionerna efter ett extrainsatt sammanträde. Skärpningen innebär att Libyens nationella oljebolag, och fler personer ur regimen, nu får se sina tillgångar i Europa frysta.

– FN och EU har i flera omgångar skärpt sina sanktioner, och det är naturligt för Sverige att delta. Sanktionerna ökar trycket på Khaddafi, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar.

Det nationella libyska oljebolaget och fem dotterbolag berörs av sanktionsbeslutet. Dessutom omfattas nu fler personer ur regimen som anses vara involverade i de hänsynslösa attackerna mot civilbefolkningen. Sveriges regering sammanträdde vid lunchtid på onsdagen för att ge ett svenskt godkännande till EU:s sanktionsbeslut.

EU-beslutet följer på resolution 1973 i FN:s säkerhetsråd, som också etablerade en flygförbudszon och gav mandat till den pågående internationella militära operationen för att skydda civila.

Källa: Regeringskansliet