Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Volkswagen hjälper de drabbade i Japan – donerar 2,5 miljoner euro i humanitärt stöd

Efter den kraftiga jordbävningen och den förödande tsunamin i Japan har Volkswagen-koncernen beslutat att ge betydande donationer för att stödja de drabbade människorna i landet. Koncernens märken Volkswagen och Audi skänker vardera 1 miljon euro till humanitär hjälp och Porsche AG stöttar med en halv miljon euro.
– Det finns en enorm vilja inom Volkswagen-koncernen att hjälpa den drabbade befolkningen i Japan, varje dag får vi e-post från medarbetare som uttrycker stor empati och beslutsamhet att hjälpa till, säger Volkswagen-koncernens personaldirektör Dr. Horst Neumann.

Europas största biltillverkare gör nu en kraftansträngning för att hjälpa den jordbävningsdrabbade befolkningen i Japan. Totalt skänker koncernen 2,5 miljoner euro i ekonomiskt stöd via organisationer som Röda Korset. Dessutom uppmanar de fackliga organisationerna de anställda att bidra till en större donationskampanj. Bernd Osterloh, ordförande för Volkswagen Groups Works Council:

– Den här veckan drar kampanjen igång, den starka känslan av solidaritet hos våra kollegor är överväldigande, vi står skuldra mot skuldra med folket i Japan som upplevt ett sådant obeskrivligt lidande.

Efter förslag från medarbetare beslutade Volkswagen-koncernen att samarbeta med det tyska Röda Korset som har nära förbindelse med sin japanska motsvarighet. Det japanska Röda Korset ger stöd genom en väl utbyggd infrastruktur och har etablerat nödbostäder i skolor och andra offentliga byggnader. Bortsett från filtar, mat och vatten får de överlevande också psykosocialt stöd och hjälp i sökandet efter vänner och familj.

Bara i den förstörda hamnstaden Sendai finns 200 upprättade nödbostäder där människor kan nyttja boende, mat, vård och psykosocialt stöd. Den japanska Röda Korset har också medicinska team på standby i Nagasaki för att ge behandling till strålningsoffer.

Det tyska Röda Korset rapporterar att den japanska motsvarigheten är en av de största Röda Korset-organisationerna i världen, med mer än två miljoner aktiva volontärer, 488 insatsstyrkor och 7000 medicinsk personal. För närvarande har 134 lag med 800 personer tagits i bruk.

Källa: Volkswagen Group Sverige.