Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu införs importrestriktioner för livsmedel från Japan

Fukushima Foto: Wikimedia

Torsdagen 24:e mars, röstade EU:s medlemsstater gemensamt igenom ett förslag som innebär förstärkt importkontroll av livsmedel från Japan med anledning av kärnkraftshaverierna.

Förslaget resulterar i en förordning som kommer att beslutas idag, publiceras den 26 mars och träda i kraft den 27 mars. Japanska myndigheter ska utföra kontroll av radioaktivitet i livsmedel från berörda län i Japan. Livsmedelsverkets gränskontroll kommer att utföra dokument- och identitetskontroll av alla livsmedelssändningar från Japan och även göra stickprovskontroller för radioaktivitet.

Sändningar från berörda regioner ska åtföljas av ett intyg och analysprotokoll, som visar att de är säkra ur radioaktivitetssynpunkt. När sändningarna kommer till EU ska de kontrolleras vid speciellt utsedda införselställen, i Sverige vid Livsmedelsverkets gränskontroll. Dessutom ska prover tas ut för analys på 10 procent av sändningarna.

Utöver detta ska medlemsstaterna också ta stickprov för radioaktivitet på 20 procent av de sändningar som kommer från icke utpekade regioner i Japan.

Förordningen omfattar sändningar som har producerats efter den 11 mars och lämnat Japan efter den 28 mars. Detta innebär att den rekommenderade provtagning som tidigare har meddelats förändras.

Importen av livsmedel från Japan är liten.

Källa: Livsmedelsverket