Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige bidrar med ytterligare humanitärt stöd till Elfenbenskusten

Foto: Wikimedia

 

 

– Med anledning av den snabbt och drastiskt försämrade humanitära situationen i Elfenbenskusten bidrar Sverige nu med ytterligare humanitärt stöd för att bistå de människor som drabbas, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Sida beslutar idag om 40 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Elfenbenskusten och regionen. Tidigare har Sida beviljat stöd om 37 miljoner kronor, vilket innebär att det svenska samlade bidraget sedan årsskiftet uppgår till 77 miljoner kronor.

Ökat våld och den försämrade säkerhetssituationen gör att FN nu uppskattar att omkring en halv miljon människor är på flykt i landet och att över 90 000 har flytt till grannländerna, framför allt till Liberia. Situationen är särskilt allvarlig kring huvudstaden Abidjan och de västra delarna av landet.

– Jag är djupt orolig över utvecklingen i Elfenbenskusten och för de humanitära konsekvenserna, säger biståndsminister Gunilla Carlsson. Denna kris får inte komma i skymundan av katastroferna i Libyen och Japan.

Den humanitära situationen i Elfenbenskusten har drastiskt förvärrats som resultat av den politiska utvecklingen. Våldsamheterna i Elfenbenskusten, som sedan presidentvalet i slutet av november 2010 har krävt drygt 450 människors liv, visar nu tecken på att trappas upp ytterligare.

– Rapporterna som vi får om förnyad artilleribeskjutning mot stadsdelen Abobo i Abidjan är mycket allvarliga, säger biståndsministern vidare. Jag vill också instämma i den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS fördömande av att civila inklusive FN-missionens personal avsiktligt har gjorts till måltavlor för våldsamheterna.

FN och humanitära hjälporganisationer uppger att möjligheterna att arbeta i Elfenbenskusten är mycket svåra på grund av säkerhetsläget. Flertalet attacker har riktats mot hjälparbetare. Alla parter i konflikten uppmanas att respektera internationell humanitär rätt och säkerställa att humanitära hjälparbetare kan nå de drabbade.

Källa: Regeringskansliet