Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen öppnar för ny licensjakt på varg

Foto: Wikimedia

Idag svarade regeringen för första gången skriftligt på den formella kritik som EU-kommissionen riktat mot regeringens vargpolitik, främst att licensjakten strider mot EU:s lagar för bevarande av rovdjur. – Regeringen presenterar inget nytt som skulle kunna mildra kommissionens kritik. Innehållet i de 29 bilagor som skickas till kommissionen har överlag redan redovisats. Mest beklämmande är att miljöminister Andreas Carlgren (C) nu öppnar för licensjakt även nästa vinter, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Kommissionen har i en så kallad formell underrättelse riktat mycket skarp kritik mot att Sverige bryter mot en mängd punkter i art- och habitatdirektivet som bland annat reglerar hur EU-länderna ska ta hand om sina rovdjur. Kritiken handlar exempelvis om begränsningen av vargstammen till högst 210 vargar, licensjakten på en fridlyst starkt hotad art och att det inte finns några garantier för att förflyttningar av varg kommer att lyckas.

– Vi hade hoppats få höra nya planer för hur vargstammen ska göras livskraftig, men så blev det inte. Miljöminister Carlgren redovisade inte ens konkreta beslut för tillförsel av nya vargar, endast en förflyttning inom landet av en naturligt invandrad varg presenterades. Att man trots det vill genomföra ännu en licensjakt är oförsvarligt, säger Mikael Karlsson.

Naturskyddsföreningen anser att regeringen delvis använder gamla siffror i sitt underlag, jämfört med de som Viltskadecenter tagit fram[1].

– Miljöminister Carlgren gav en missvisande bild av vargskadorna på vilt, han använde 2009 års siffror då skadorna tillfälligt hade en topp istället för 2010 års siffror som är betydligt lägre. Inte heller det försöket lär övertyga kommissionen. Vi tvingas nu se fram mot nästa steg i processen mot Sverige, säger Oscar Alarik, miljörättsjuris på Naturskyddsföreningen .

Källa: Naturskyddsföreningen