Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Verkligheten i skogen

Foto: Wikimedia

Naturskyddsföreningens rapport  ”Under the Cover of the Swedish Forestry Model” som publicerades den 7 mars i år har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och i Europa. En liten del av uppmärksamheten kommer från de stora skogsbolagen Bergsvik Skog samt Sveaskog som inte helt oväntat anser att rapporten ger en orättvis bild av deras arbete.

Naturskyddsföreningen har under flera år dokumenterat situationen i de svenska skogarna. Den svenska modellen, med frihet under ansvar, innebär att det fortfarande kalhuggs skogar med höga naturvärden i ett skogslandskap där endast en bråkdel värdefull naturskog återstår. Antalet rödlistade arter i skogslandskapet har ökat samtidigt som arealen av den naturskog som arterna är beroende av minskar.

– De fakta som presenteras i rapporten är hämtade från flera års studier i fält av föreningens ideella naturvårdare, men också från ledande naturvårdsforskare och naturvårdsspecialister runt om i landet. Enigheten är total i den centrala frågan som rapporten handlar om: avverkningen av de kvarvarande skogarna med höga naturvärden måste hejdas, säger Karin Åström, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen