Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Annichen Kringstad gör comeback i O-Ringen

Annichen Kringstad Foto: Svenska Orienteringsförbundet

En av Sveriges största idrottsprofiler gör come-back, fastän något ringrostig. Men hon tar sin relativa skraltighet med jämnmod.

Det var på 1980-talet som Annichen Kringstad blev en av Sveriges riktigt stora idrottsprofiler. Under perioden 1981-1985 tog hon sex VM-guld på sex starter. Hon fick 1981 både Bragdguldet och Jerringpriset. Annichen vann O-Ringen flera gånger. Bland annat 1986 vilket också blev hennes sista stora elitseger.
Inom orienteringssporten är det tradition att gamla landslagsorienterare fortsätter som motionärer. Det gjorde inte Annichen. Hon fokuserade på yrkeskarriären och har sedan dess bara gjort något enstaka gästspel inom orienteringen.

Men nu är hon tillbaka.
– Jag ser verkligen fram emot O-Ringen som är en fantastisk tävling och som passar alla människor, säger Annichen.

Sommarens O-Ringen avgörs vid Mohed utanför Söderhamn. På exakt samma plats där Annichen för 30 år sedan blev totalsegrare i O-Ringens huvudklass.

Olika förutsättningar
Då var hon vältränad och dominerade sporten.

I dag är hon otränad och det var länge sedan hon höll i en orienteringskarta.
– Jag motionerar regelbundet genom att gå en till två timmar om dagen. Det är en underskattad motionsform. Men det var länge sedan jag tog en löprunda och vi ska inte prata om när jag senast var ute och sprang med karta, säger Annichen och skrattar.

Men nu har hon köpt nya orienteringsskor och träningskläderna är nya och fräscha. Så fort snön smälter bort hemma i Falun blir det också en del besök i skogen med kartan i handen.

– Jag vill förbereda mig inför O-Ringen, precis som alla andra motionärer gör. O-Ringen bidrar till en sund livsstil. Det gäller även för mig.

Men i dag ställs Annichen inför två ”problem” som hon inte behövde tänka på under sin aktiva karriär:

1) Synen.
– Jag ser ju ingenting jämfört med när man var yngre. Det har resulterat i en intressant diskussion med mina orienteringsvänner om vilka linser jag ska använda. Nu ska jag gå till optikern, säger Annichen och skrattar igen.

2) Vilken klass ska hon springa?
– Det är en angenäm frågeställning eftersom vår sport har ett klassystem som passar alla typer av motionärer. Jag bestämmer mig senare i vår.

Ny kommunikationschef
Egentligen är det naturligt att Annichen springer O-Ringen. För en tid sedan slutade hon jobbet som ansvarig för kommunikationsavdelningen på LRF. Hon sökte en ny utmaning och kände kärleken till orienteringen. Därför kontaktade Annichen orienteringens förbundsdirektör Tom Hollowell och frågade om förbundet ville ha hjälp med marknadsföring och kommunikation. I dag är hon kommunikationschef på Svenska Orienteringsförbundet.
– Det är en intressant utmaning eftersom orienteringen är en sport med stora och spännande utvecklingsmöjligheter, säger Annichen och fortsätter:

– Nu har jag fått möjlighet att använda erfarenheterna från min ”civila karriär” till att utveckla orienteringen. Då är det också viktigt för mig att delta på tävlingar och träffa orienterare.

Källa: Svenska Orienteringsförbundet