Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hemlig rapport dömer ut EU:s fiskeavtal med Marocko

Vänsterpartiet har begärt ut en hemlig rapport där EU:s omstridda fiskeavtal med Marocko utvärderas. Kritiken som framförs är svidande. Det framkommer bland annat att EU-fartygen fiskat av bestånd som redan är fullt utnyttjade eller till och med överutnyttjade. Rödlistad haj har fångats och troligtvis har även marina däggdjur hamnat i fartygens trålar. Även rent ekonomiskt har avtalet varit en förlustaffär.

– Rapporten innehåller många extremt bekymmersamma uppgifter. Det är en katastrofal affär såväl ekonomiskt som moraliskt och miljömässigt. Genom att EU förlänger fiskeavtalet med Marocko uppmuntrar man till en fortsatt ockupation av Västsahara. Det är skamligt samtidigt som det är tydligt att gamla koloniala intressen spelar en stor roll i EU:s politik gentemot omvärlden, säger Jonas Sjöstedt, riksdagsledamot (V) i EU-nämnden.

Marocko ockuperar sedan 25 år Västsahara, som är Afrikas sista koloni. Det nya avtalet omfattar också västsahariska fiskevatten vilket strider mot folkrätten. Spanien, som tidigare ockuperade Västsahara, är den största förmånstagaren av avtalet och det land som drivit frågan om ett nytt fiskeavtal hårdast.

– Jag välkomnar att den svenska regeringen nyligen sade nej till ett nytt fiskeavtal med Marocko. Frågan kommer dock upp på bordet i Bryssel igen inom kort. Då förutsätter jag att regeringen gör sitt yttersta för att övertala fler länder att säga nej för att slutligen få stopp på avtalet, avslutar Jonas Sjöstedt.

Källa: Vänsterpartiet.