Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Drygt 4 av 10 svenska bilförare sms:ar bakom ratten

Foto: Wikimedia

Svenskarna fortsätter att gärna använda sin mobiltelefon när de kör bil. En ny undersökning från Trygg-Hansa visar att drygt fyra av tio av svenskar som kör bil i någon utsträckning läser eller skriver sms medan de sitter bakom ratten. I undersökningen svarar även över hälften av bilförarna att de inte använder handsfree när de talar i mobiltelefon och kör bil.

Trygg-Hansas undersökning om sms:ande i samband med bilkörning är genomförd för andra året i rad. Den visar att situationen inte har förändrats nämnvärt det senaste året, trots att sambandet mellan trafikolyckor och mobilanvändande är känt*. I årets undersökning uppger drygt fyra av tio (42 procent) av de tillfrågade bilförarna att de i någon utsträckning läser eller skriver sms medan de sitter bakom ratten. Nästan en av sex män som kör bil uppger att de läser eller skriver sms bakom ratten minst en gång i veckan. Samtidigt uppger hela 56 procent av männen och 45 procent av kvinnorna att de inte använder handsfree under tiden de kör, något som alla andra europeiska länder lagstiftat mot.

– Mobilanvändande utan handsfree i trafiken har debatterats i Sverige i flera år. Det är anmärkningsvärt att man gör en annan bedömning i andra länder kring detta än i Sverige. Albanien införde ett förbud under 2010 mot mobiltelefon i bilen vilket betyder att Sverige nu är ensamma i Europa om att inte ha lagstiftning kring detta. Mobiltelefonerna utvecklas hela tiden med funktioner som exempelvis internet, ”appar” och GPS och att använda mobiler i bilen är en trafikfarlig vana, säger Andreas Sand, expert på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Jämförbart med att köra bil berusad

Enligt Motormännen leder användandet av mobiltelefoner i samband med bilkörning till mellan 10 och 20 dödsolyckor varje år. Vidare menar Motormännen att olyckrisken ökar hela 23 gånger av att sms:a under tiden man kör och det därmed är jämförbart med att köra bil kraftigt berusad.

Undersökningen visar tydligt att mobilanvändningen bakom ratten är som mest utbredd bland yngre förare. 17 procent av dem i ålderskategorin 18-49 år som kör bil uppger att de sms:ar minst en gång i veckan, att jämföra med 4 procent i gruppen 50-64 år. Vad gäller mobilpratande utan handsfree medan man kör bil, så är siffran bland bilförarna mellan 18-49 år hela 58 procent. Motsvarande siffra i gruppen mellan 50-64 år är 36 procent.

– Mobilanvändande påverkar körningen oavsett erfarenhet och skicklighet som bilförare. Exempelvis har många taxi- och bussbolag samt företag med professionella chaufförer valt att införa egna förbud, trots att dessa förare ofta har mycket god trafikvana, säger Kjell Rytterström, expert på transport- och motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Källa: Trygg-Hansa