Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsorienterare till Huskvarna

Foto: Destination Jönköping

Världseliten i orientering intar Huskvarna under påskhelgen när IKHP arrangerar två deltävlingar i Elitserien. Även Sverige bästa juniorer är på plats då tävlingarna ingår i Silva Junior Cup och totalt väntas ca 2000 orienterare att delta.

Den 24-25 april kommer stora delar av världseliten i orientering till Huskvarna, Stackeryd nordost om Skärstad, när IK Hakarpspojkarna arrangerar två deltävlingar i Elitserien. De båda regerande världsmästarna på långdistans Olav Lundanes och Simone Niggli har tävlingarna med i sin planering. Dessutom gör Sveriges stora stjärna Helena Jansson (bilden) en av få tävlingar på hemmaplan då hon tidigare i år flyttade till Schweiz för att på heltid satsa mot VM i Frankrike 2011 och Schweiz 2012.

– Elitserien i Huskvarna är ett av få tillfällen när man har chans att se världens bästa orienterare live. Svenska stjärnan Helena Jansson har flyttat till Schweiz, men har valt att komma hem till just dessa tävlingar. Dessutom finns regerande världsmästaren för herrar, norrmannen Olav Lundanes med i startfältet, säger Karin Spjuth som är presskontakt i IKHP.

Tävlingarna inleds med långdistans på påskdagen och fortsätter på annandagen med en jaktstart baserat på långdistansens resultat. Den kuperade vildmarksterrängen öster om Skärstad kommer att skapa tuffast möjliga utmaning och tack vare att löparna är försedda med GPS-sändare redovisas varje steg de tar direkt på en storbildsskärm vid tävlingsplatsen.

Huskvarna 100 år

2011 fyller Huskvarna 100 år och Elitserietävlingen i orientering är en i raden av aktiviteter för att fira födelsedagsbarnet. Firandet pågår under hela året och nästa stora evenemang genomförs 4-6 juni då det är jubileumshelg och nationaldagsfirande i Huskvarna.

Källa: Destination Jönköping

Destination Jönköping utvecklar och marknadsför bilden av Jönköping gentemot näringsliv, besökare och invånare.