Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livsmedelsverket varnar för bantningspillret Redux

Foto: Livsmedelsverket
Foto: Livsmedelsverket

Kosttillskottet Redux Retinalin 500 mg har i analyser visat sig innehålla höga halter av B-vitaminet nikotinsyra. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har gjort analyser efter flera rapporter om biverkningar. Dosen som rekommenderas på förpackningen innehåller så mycket nikotinsyra att risken för biverkningar är överhängande.

– Alla livsmedel som finns på marknaden ska vara säkra – det gäller även kosttillskott och även på internet. Vi uppmanar de konsumenter som har köpt Redux Retinalin 500 mg att inte äta produkten, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kosttillskottet Redux Retinalin 500 mg är ett så kallat bantningspiller som främst säljs via internet.  Efter rapporter om biverkningar gjorde Läkemedelsverket analyser av preparatet. Då inga läkemedelsklassificerade substanser hittades gick Livsmedelsverket vidare med analyser av nikotinsyra.

Livsmedelsverkets analyser visade på innehåll av 35-60 mg nikotinsyra per tablett. Rekommenderad dos är enligt förpackningen tre tabletter per dag vilket skulle ge en total dos på 105-180 mg nikotinsyra. Doser på 100 mg per dag väntas ge biverkningar hos hälften av de personer som tar preparatet. Biverkningarna kan bland annat vara kraftig rodnad, värmekänsla och stickningar i huden, men även akuta symptom som exempelvis andnöd har rapporterats.

– Så fort det finns misstankar om att en produkt kan innebära risker ska företaget som säljer den vidta åtgärder. Det normala är att företaget själv drar tillbaka produkten från marknaden men om det inte sker ingriper myndigheterna, säger Zofia Kurowska.

Livsmedelsverket har tagit kontakt med Stockholms stad som är ansvarig kontrollmyndighet för företaget. Konsumentverket har sedan tidigare inlett ett tillsynsärende mot företaget som marknadsför produkten Redux Retinalin 500 mg.

Nikotinsyra är en form av niacin, även kallat vitamin B3.

Källa: Livsmedelsverket