Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storsatsning på framtidens livsmedelskontroll

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket inleder nu ett arbete för att höja kvaliteten och effektiviteten inom den svenska livsmedelskontrollen. Det görs med särskilda medel från regeringen och i samarbete med länsstyrelser och kommuner.  Den fyraåriga satsningen startar med en serie utbildningskonferenser för politiker, chefer och inspektörer runt om i landet.

Den nuvarande livsmedelslagstiftningen betonar att det är företagarens ansvar att livsmedlen är säkra och att konsumenterna inte blir lurade. Myndigheterna ska inte peka ut hur det ska gå till, utan se om företagarens metoder är tillräckliga.  Det ställer höga krav på kontrollmyndigheternas kompetens och sätt att planera och utföra kontrollen, så att den blir riskbaserad och effektiv.

– Det innebär en omvälvning i sättet att tänka. Med regeringens extra resurser kan vi få med alla inom Sveriges livsmedelskontroll, även ansvariga kommunpolitiker, säger Peter Brådenmark, chef för kontrolledningsenheten på Livsmedelsverket.

Satsningen kommer att pågå till och med 2014 och gäller flera områden inom kontrollen. De inledande konferenserna tar bland annat upp hur effektiv kontroll anpassar sig efter vilka risker som kan finnas med olika livsmedel, samt hur man planerar och finansierar livsmedelskontrollen.

Senare kommer Livsmedelsverket att erbjuda kurser i kontrollmetoder, hur man möter företagare, samt olika specialiseringskurser för kontroll av exempelvis butiker, fiskanläggningar eller restauranger.

Källa: Livsmedelsverket