Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

VM-Systrarna Helgesson i topp i Elitseriefinalen i konståkning

Foto: Svenska Konståkningsförbundet.

Systrarna Viktoria och Joshi Helgesson (bilden), som deltar i VM i Moskva om 14 dagar, leder efter första dagen av Elitseriefinalen i konståkning i Halmstad. På herrsidan leder Kristoffer Berntsson, som gör sin sista tävling i karriären.

Joshi Helgesson, Tibro, fick domarpoängen 50,98, och Linnea Mellgren, Enköping, 50,86 – alltså bara tolv hundradelar efter.

Åt Viktoria Helgesson var inte mycket att göra under första dagen. Hennes åk gav 57,66.

– Jag är jättenöjd med mitt åk. Jag hade en liten miss i ett av hoppen, men resten var superbra och jag har en bra känsla inför VM i Moskva om två veckor, säger Viktoria Helgesson.

Herrarnas tävling leds av Kristoffer Berntsson, Landvetter, 58,74, före Jimmy Karlsson, Stenungsund, 47,81 och Michael Neuman, Lidingö, 46,36.

– I dag visade Kristoffer vilken konstnär han är. Han presterade ett åk med fulländad koreografi och konstnärligt uttryck. Han hade nog bara önskat att hoppen satt hoppen lite bättre, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig för Elitserien på Svenska Konståkningsförbundet.

Kristoffer Berntsson har flaggat för att elitseriefinalen är hans sista tävling i karriären, så han vill säkert gärna avsluta med en seger.

Det är inte bara äran som står på spel i Halmstad. Vinnarna i seniorklassen får 15 000 kronor vardera, silvermedaljörerna 10 000 kronor och bronsmedaljörerna 6 000 kronor. I ungdomsklassen och juniorklassen är vinstpengarna något lägre och tillfaller föreningen, inte åkaren.

På tal ungdomsklassen fick den entusiastiska publiken se en ny stjärna födas: Nicky Obreykov från Sollentuna. Landslagsledningen har haft ögonen på den ödmjuke Nicky under en längre tid och fick under elitseriefinalen se honom blomma ut. Camilla Fredman var djupt imponerad:

– En fantastiskt program med mogen åkning och många bra hopp, bland annat två olika tripplar, varav den ena i kombination, och dubbel Axel. Det står bra till med återväxten inom svensk konståkning!

Källa: Svenska Konståkningsförbundet.