Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Robert Mapplethorpe i stor retrospektiv utställning på Fotografiska

Foto: Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe är av många ansedd som en av 1900-talets mest betydelsefulla fotografer. I en omfattande retrospektiv utställning över hans konstnärskap kommer Fotografiska presentera Mapplethorpe för ytterligare generationer av betraktare och redan frälsta. Nära 200 verk visas, varav många aldrig tidigare gått att se i Sverige.

Robert Mapplethorpe har i sina verk hämtat mycket inspiration från antikens och renässansens statyer. Detta förankrade Mapplethorpe i sin egen tid och kultur: New Yorks gayvärld på 1980-talet. Resultatet är ett mycket finlemmat porträtterande, ofta föreställandes nakna muskulösa män, sköra orkidéer och liljor, samt celebriteter såsom Debbie Harry, Peter Gabriel och Grace Jones.

–     Robert Mapplethorpes verk bygger på samma formalistiska estetik oavsett om de är provocerande eller inte i sitt uttryck. Han har lämnat efter sig ett oerhört kraftfullt konstnärligt arv, säger Michelle Marie Roy, Curator på Fotografiska.

Med den stora retrospektiva utställningen fyller Fotografiska huset till bredden. Bredvid Robert Mapplethorpe kommer det gå att se den kinesiske konstnären Liu Bolin – The Invisible Man – som i en protest mot hur staten Kina censurerar sina konstnärer, bokstavligen målar in sig själv i sina bilder. Samtidigt går det att se en installation av Eleanor Coppola som innehåller över 600 halmbalar. I installationen återskapar Eleanor Coppola en minnesceremoni som genomfördes under hennes sorgearbete efter att sonen Gian-Carlo avled i en båtolycka 1986.

Robert Mapplethorpes bilder är kända för att chockera betraktaren och kommer säkerligen chockera även nya generationer av betraktare. För ARTnews berättar Mapplethorpe i slutet av 1988 att han inte gillar ordet ”chockera”. Som konstnär letar han efter det oväntade – saker som han aldrig förut sett – och när det oväntade sker har han en skyldighet att fotografera det.

–    Man ska inte behöva åka till Berlin eller Paris för att se Robert Mapplethorpes fantastiska fotografier, säger Per Broman, grundare av Fotografiska.

Om Robert Mapplethorpe:

Robert Mapplethorpe, född 4 november 1946 i Floral Park, Queens, New York, död 9 mars 1989 i Boston Massachussetts, är en legendarisk amerikansk fotograf. Robert Mapplethorpe börjar studera teckning, måleri och skulptur vid Pratt Institute i Brooklyn 1963. Han skaffar sig en polariodkamera 1970 för att ta bilder att ha med i kollage han då gör. Samma år flyttar han in i det mytomspunna Chelsea Hotel där han lever sida vid sida med många av vår tids stora artister och konstnärer. Patti Smith, Bob Dylan, Andy Warhol och Janis Joplin, för att bara nämna några.

I mitten av 1970-talet skaffar Mapplethorpe en mellanformatskamera av det svenska märket Hasselblad. Han börjar fotografera vänner och bekanta, såsom konstnärer, kompositörer och folk ur societeten. På 1980-talet finslipar han sin estetik och börjar fotografera nakna män och kvinnor inspirerad av statyer från antiken och renässansen.

Robert Mapplethorpe är idag ansedd som en av 1900-talets stora konstnärer.

Om The Mapplethorpe Foundation:

Robert Mapplethorpe etablerade tio månader före sin död den icke-vinstdrivande stiftelsen Robert Mapplethorpe Foundation som äger rättigheterna till hans konstnärliga arv. Mapplethorpe gjorde dettta för att skydda sina verk, för att hans kreativa vision skulle leva vidare, och för att främja de frågor han brann för. Stiftelsens huvuduppdrag är att främja erkännandet av fotografi som en konstform likvärdig måleri och skulptur. Under de sista veckorna av sitt liv lade Robert Mapplethorpe till ytterligare ett mandat, att stiftelsen skulle stödja medicinsk forskning inom områdena hiv och aids.

Källa: Fotografiska