Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya gäster på Bergmanveckan på Fårö i sommar

Fårö Foto: Wikimedia

Andrej Zvjagintsev, vars debutfilm Återkomsten tog världen med storm, gästar Bergmanveckan i sommar. Årets Bergman Lecture hålls av den Oscarbelönade ungerske filmskaparen István Szabó. Dessutom fortsätter de omåttligt populära filmvisningarna i Bergmans bio vid Dämba. En okänd Bergman-film och den sällan visade tv-serien Ansikte mot ansikte finns också med i sommarens program.

Andrej Zvjagintsev vann Guldlejonet vid Venedigfestivalen för Återkomsten. ”En häpnadsväckande debut, en bildberättelse mättad med gåtfullhet” var Ingmar Bergmans omdöme om filmen. På Fårö talar Zvjagintsev om sin nya film Elena, om konsten att inte säga för mycket och om hur han tagit intryck av Bergman i sitt filmskapande.

Med de tre Oscarnominerade filmerna i ”Ondskans trilogi” blev István Szabó ett namn för världspubliken och räknas som en av Europas allra främsta filmare. Szabó är inbjuden gemensamt av stiftelserna Bergmancenter och Bergmangårdarna för att hålla årets Bergman Lecture, där han bland annat talar om hur han och Ingmar Bergman skapade European Film Academy.

Årets masterclass hålls i år av filmfotografen Manuel Alberto Claro vars senaste film Melancholia av Lars von Trier visas under Bergmanveckan. Han kommer att tala om samarbetet med von Trier och om de särskilda utmaningar det innebär att som estetiskt medveten fotograf få instruktionen att filma ”fult” – och samtidigt göra världens undergång vacker.

Bergmanexklusivt! För första gången någonsin visas filmen Karlebo där Ingmar Bergman intervjuar sin svärfar industrimannen Selim Karlebo inför 85-årsdagen. (En etsning på Karlebo av Axel Fridell finns bifogad i mejlet.) Dessutom visar vi tv-serien Ansikte mot ansikte med Liv Ullmann som självmordsbenägen psykiater – inte visad i Sverige sedan premiären 1976!

Källa: Bergmanveckan