Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökad kunskap är en frihetsreform – sätt för sjutton igång och utbilda!

I sina tal på första maj i Falköping, Hjo och Skövde talade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, om de ökade klassklyftorna och bristen på en verklig jobbpolitik.

– Vi måste se verkligheten som den är, sa Stefan Löfven. Se ofriheten, skammen och det ovärdiga för ett barn som inte har råd att åka med kompisarna på skolresa och som döljer sanningen med att ”jag har redan varit där”. Se ofriheten i att bli knuffad ut ur sjukförsäkringen, ut i ovisshet samtidigt som du kämpar mot cancer. Se ofriheten för en ung tjej eller kille att inte hitta en egen bostad så att de kan starta sitt vuxna liv på riktigt. Se ofriheten i allt fler visstidsanställningar och att ungdomar får ”provjobba” gratis.

Han gick också till angrepp på regeringens jobbpolitik.

– Jag besöker många företag i runtom i Sverige. Senast var jag i Tierp, Västerås och Trelleborg. Överallt kommer samma budskap från företagen ”vi har svårt att få tag i folk”. Detta i en tid när IF Metall har 35 000 arbetslösa medlemmar, det vill säga en arbetslöshet på 13 procent. Det är dags för ett nytt kunskapslyft och en verklig och aktiv jobbpolitik, inte förvaring i Fas 3, vi upprepar vårt krav till regeringen sätt för sjutton igång och utbilda, sa Stefan Löfven.

– Det är viktigt att ha ett arbete, men också viktigt hur man har det på jobbet. I dag upplever allt fler att allt färre ska göra mer. Vi måste satsa på bättre arbetsmiljö och en rehabilitering värd namnet. Vi ska forma en tydlig politik för arbetets villkor och innehåll som visar vägen till riktig konkurrenskraft – med hållbara arbeten, kollektivavtal och trygga anställningar, sa Stefan Löfven.

Källa: IF Metall.