Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Camilla Ringqvist sjunger franskt i Paris

Camilla Ringqvist Foto: Moore to be

Efter strålande recensioner för sina personliga och känsliga tolkningar av franska klassiker, tidigare sjungna av Édith Piaf, Jacques Brel och Barbara – tar artisten Camilla Ringquist nu det franska till Paris och gör en egen chansonkväll på Swan Bar i Montparnasse i maj! Hon är också inbjuden till anrika Cercle Suédois (Svenska Klubben) för ett framträdande i maj. 

För ganska precis ett år sen gav Camilla ut sitt fjärde album La Brodeuse” (Sömmerskan). Efter tre album på engelska med egna sånger, bytte hon språk och spelade in ett album helt och hållet på franska, med välkända klassiker vid sidan av några egna franska sånger. Inspelningen gjordes live på gammalt manér i den legendariska  Atlantis Studion av ljudmästaren Janne Hansson.

På Swan Bar – som fått sitt namn efter den grekiska sagan där guden Zeus förvandlar sig till svan och förför Leda – gör Camilla ett program där den röda tråden blir just FÖRFÖRELSE. En liten textram på franska som går från att bli förförd av Paris – till utdrag ur hittills okända kärleksbrev skrivna av Édith Piaf till den hemliga kärleken Louis Gérardin. Camilla ackompanjeras av Ola Johansson på dragspel och piano, som hon samarbetat med under flera år.

”Att sjunga Piaf, Brel och Barbara på franska i Frankrike är lite som att beträda helig mark, men jag har hittills fått väldigt fin respons från fransmännen och det känns helt fantastiskt!”.

Camilla startade redan 2002 skivbolaget TinyTiger och är förmodligen den första kvinnliga artisten i Sverige att driva skivbolag på egen hand. Hennes musik, som har fått stor uppskattning både i Sverige och utomlands, har de senaste åren rört sig från jazz och pop – mot chanson, cabaret och klassiskt. På de två senaste albumen Embrace of Green” (2008) och La Brodeuse” (2010) har sångerna skrivits för piano, stråkkvartett, dragspel och kontrabas. Celllisten Emeli Jeremias har stått för flertalet av arrangemangen och klassiker som ”La vie en rose”, ”Amsterdam” och ”Je ne regrette rien” har fått ny kostym, med smak av musikaliska salonger i Paris kring förra sekelskiftet.

Camilla Ringquist har under året även gjort succé med sin föreställning ”La Brodeuse – musik och tankar kring Paris”, som getts på Boulevardteatern, Confidencen Ulriksdals Slottsteater och på Nybrokajen 11. Musik blandas med egna dagboksanteckningar från hennes vistelse på Svenska Institutet i Paris i december 2009 – och är en personlig berättelse om konstnärerna i Paris under La Belle Epoque. Tankar kring kärlek, ensamhet och skapande. Föreställningen har fått stående ovationer!

Recensioner:
”Camilla sjunger franska ballader så att det ryser i kroppen… När hon framfört Édith Piaf´s ”Je ne regrette rien” med full kraft, visste jublet knappast några gränser…” (Bärgslagsbladet 2010)
”Här har vi en ny Édith Piaf!” (Tranåsposten 2010)

”Som ett återfunnet vackert vykort från en kär gammal vän” (Musikindustrin 2010)

Källa: Mynewsdesk