Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramverk för nationella strategier för integrering av romer antaget i Bryssel

Albanska zigenare Foto: Wikimedia

Rådet för sysselsättning och socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) antog i dag i Bryssel slutsatser om ett EU-ramverk för nationella strategier för integrering av romer till år 2020.

Integrationsminister Erik Ullenhag deltog i mötet för Sveriges del och markerade mot de övergrepp som romer drabbas av runt om i Europa. Han underströk också att respekten för mänskliga rättigheter är central i arbetet för att öka romers delaktighet.

– Under senare tid har vi fått rapporter om att romer i Ungern evakueras från sina hem på grund av de hot som de har utsatts för. Vi ser också att romer i flera länder tvingas gå i specialskolor, bo i bostäder utan el och rinnande vatten och nekas arbete. Detta är något som vi har all anledning att skämmas över. Vi kan inte acceptera att en grupp EU-medborgare lever utanför samhället och utsätts för diskriminering, sa Erik Ullenhag.

– Den svenska regeringen anser att alla medlemsstater med romabefolkning måste arbeta aktivt för att förbättra romers situation. Dagens beslut om ett ramverk för nationella strategier om romers integrering är ett steg i rätt riktning, men för att vi ska nå verkliga resultat behöver varje medlemsstat göra sin hemläxa.

Romer är den största etniska minoriteten i Europa – det bor ungefär 10 till 12 miljoner romer i Europa, varav cirka 50 000 bor i Sverige.

Källa: Regeringkansliet