Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höga strålningsnivåer i japansk mat kan påverka människors hälsa

Mätning av radioaktivitet i Itate, Fukushima. Foto: © Greenpeace/Christian Åslund

Greenpeace nya mätdata, som igår presenterades vid en presskonferens i Tokyo, visar med all tydlighet hur otillräcklig de japanska myndigheternas respons på kärnkraftsolyckan i Fukushima Daiichi är. De strålningsdata som Greenpeace tagit fram visar att tång har kontamineringsnivåer som är 50 gånger högre än de officiella gränsvärdena, vilket väcker allvarliga farhågor om att radioaktivt kontaminerat vatten fortsätter att äventyra medborgarnas hälsa och miljön på lång sikt.

Tidigare denna månad har Greenpeace strålningsteam samlat in prover på marint liv inklusive fisk, skaldjur och alger utanför Japans territorialvatten 12 sjömil ut i havet (1) och längs med Fukushimas kust. En närmare analys har sedan utförts av ackrediterade laboratorier i Frankrike och Belgien (2). Proverna visade sig innehålla höga halter av radioaktivt jod och betydande halter av radioaktivt cesium (3).

”Våra data visar att betydande mängder radioaktivitet har spridits långt från anläggningen och att de radioaktiva ämnena inte minskar vid utspädning och spridning i havet vilket myndigheterna hävdat. Istället ackumuleras radioaktiviteten i marint liv, säger Jan Vande Putte, Greenpeace strålningsexpert. ”Koncentrationen av radioaktiv jod i alger är särskilt oroande, inte bara för att det ger en god indikation på hur långt kontamineringen sprider sig längs med kusten, utan också därför att alger spelar en betydande roll i den japanska kosten.”

”Regeringen har gjort ett allvarligt misstag i sitt antagande att avsaknad av data innebär att det inte finns några problem. Detta måste nu få ett slut. Ett omfattande och kontinuerligt övervakningsprogram för de marina miljöerna längs med Fukushimas kust måste omedelbart sättas igång. Allmänheten måste få full insyn i informationen om både tidigare och pågående utsläpp av förorenat vatten. ”

Prover på fisk som utförts av Greenpeace visade sig innehålla radioaktiv kontaminering mestadels under gränsvärdet. Men kontaminering av livsmedel är bara en av de multipla, pågående strålningskällor som de som bor i området runt Fukushima utsätts för. Myndigheterna har höjt de lagstadgade strålningsgränsvärdena tjugofalt till 20 millisievert per år för alla invånare inklusive barn. Denna kontroversiella revidering av regleringsstandarder omfattar endast extern bestrålning. Till det måste förtäring av radioaktivt kontaminerad mat och inandning eller absorbering av radioaktivitet genom huden också räknas. För varje exponering ökar risken för att utveckla cancer och andra strålningssjukdomar.

”Yrkesfiskare utsätts för förhöjda risker när de använder fiskenät som rör upp kontaminerade sediment (4), eller hanterar hampamaterial som rep som adsorberar radioaktivitet. Greenpeaces forskning visar att radioaktivitet i fisk och tång ansamlas längs med Fukushimas och Iwakes kust (5), säger Wakao Hanaoka, som arbetar med havsfrågor på Greenpeace Japan. ”Fiskare, fiskesamhällen och konsumenter måste få veta hur radioaktivitet från kärnkraftverket i Fukushima påverkar deras liv, försörjning och de ekosystem de är beroende av. Framförallt måste de få veta hur de kan skydda sig och sina familjer mot ytterligare kontaminering.”

”Även om alla radioaktiva läckor skulle upphöra i dag, kommer problemet inte att försvinna. Ett långsiktigt, omfattande övervakningsprogram måste införas, åtgärder för att skydda fiskares, bönders och konsumenters hälsa vidtas, och kompensation måste ges till alla vars liv har förstörts av denna katastrof”, säger Hanaoka.

Källa: Greenpeace