Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska folkets stöd blir ambulanser i Libyen

Svenska folket har hittills skänkt 2,6 miljoner kronor till Röda Korsets insamling för att hjälpa dem som drabbats av den väpnade konflikten i Libyen. En del av de pengarna kommer Röda Korset använda till att förse Libyska Röda Halvmånen med två fullt utrustade ambulanser. Ambulanserna ska stärka Libyska Röda Halvmånens kapacitet att hjälpa sjuka och sårade.

Åtskilliga människor har dödats och tusentals skadats i Libyen de senaste månaderna. Hundratusentals har också flytt från den väpnade konflikten i landet. Volontärer från Röda Halvmånen i Libyen, Egypten och Tunisien har gjort en viktig insats för att hjälpa sårade och flyende.

– Att förse Röda Halvmånen med ambulanser är vårt sätt att hjälpa utsatta människor och samtidigt visa vår uppskattning för alla de frivilliga som hjälper till med att bära bårar och köra ambulanser, säger Thomas Söderman, katastrofrådgivare i Röda Korset.

I strid mot krigets lagar har både ambulanser och sjukhus blivit beskjutna i Libyen. Röda Korset vädjar om att de stridande parterna ska respektera det skydd som medicinsk personal har i internationella konventioner.

– Det är helt oacceptabelt att ambulansförare och sjukvårdare attackeras. Det är en grav kränkning av det skydd som Genèvekonventionerna ger sjukvårdspersonal, säger Thomas Söderman.

Frivilliga från Röda Halvmånen gör också en viktig insats i flyktinglägren vid Libyens gränser. De förser flyktingar med mat, vatten och tak över huvudet. Dessutom hjälper de flyktingar som kommit ifrån sin familj, eller inte kunnat meddela dem var de är, att höra av sig till sina anhöriga. Arbetet ingår i Röda Korsets uppdrag att efterforska anhöriga och återförena familjer.