Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Företag rekommenderas att kontrollera ursprung på spanska gurkor

Foto: Wikimedia

De tyska myndigheterna har spårat de gurkor som tros ligga bakom det tyska ehec-utbrottet till producenter i Spanien.  Än så länge är det inget som tyder på att gurkorna finns i Sverige.

Kommissionen har bett de länder som hittills berörts direkt (Tyskland, Danmark och Spanien) att agera. Sverige har inte fått någon sådan uppmaning.  Livsmedelsverket rekommenderar ändå svenska importörer att kontrollera om de distribuerat gurkor från de aktuella producenterna.
Livsmedelsverket rekommenderar även att företag som säljer gurkor att kontrollera ursprunget på de gurkor som de säljer och har sålt under maj månad. Om gurkor från de hittills kända leverantörerna hittas, ska företagen kontakta sin lokala kontrollmyndighet, det vill säga kommunen.

– Om företagen hittar gurkor från de aktuella producenterna är de också skyldiga att omgående dra tillbaka gurkorna från marknaden, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det går ännu inte utesluta att ytterligare smittkällor finns, förutom de gurkor som identifierats. Spårningsarbetet fortsätter därför. EU-kommissionen har bland annat begärt att de spanska myndigheterna ska inkomma med mer information om hur produkterna har distribuerats.

Livsmedelsverket uppmanar personer som vistas i norra Tyskland att följa de tyska myndigheternas rekommendationer om att inte äta gurka, sallad och tomat råa.

Två produkter är identifierade:

Produktbeskrivning: Organic cucumbers, Gurke – Bio L 11 119 400500
Producent: Frunet Bio S.L., Algarrobo (Malaga), Spanien
Grossist: Behncken´s Vierländer Gemüsestand GmbH, Hamburg, Tyskland

Produktbeskrivning: Gurken L 1803 TD-TF
Producent: Hort o fruticola, Roquetas de Mar Almeria, Spanien
Förpackare: Brodersen u. Schacht GmbH, Hamburg, Tyskland
Transportör: Juan Garcia Lax GmbH Frucht Import Agentur, Köln, Tyskland

Källa: Livsmedelsverket