Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SKL: Arbetslöshetsförsäkringen bör bli obligatorisk

Idag står många arbetslösa utan arbetslöshetsförsäkring. Konsekvensen är lägre ersättning för den som är arbetslös och högre kostnader för kommunerna.

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ställer sig bakom Långtidsutredningens förslag att göra försäkringen obligatorisk samt låta alla arbetslösa som deltar i åtgärder få rätt till statlig ersättning efter tre månaders arbetslöshet. Det vore även önskvärt med en analys av konsekvenserna av en sammanslagning av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

– Det finns starka skäl att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk och ge fler rätt till statlig ersättning. Idag får många arbetslösa ekonomiskt bistånd istället för arbetslöshetsersättning. Det är inte ekonomiskt fördelaktigt för den som är arbetslös och det kostar kommunerna mer än 2 miljarder årligen. Det är kostnader som staten rimligen bör bära, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

I Långtidsutredningen som nu har gått ut på remiss finns en rad förslag på hur arbetsmarknadens funktionssätt ska kunna förbättras för att fler arbeten ska skapas.

Sveriges Kommuner och Landsting ställer sig bland annat bakom förslagen att stärka inslaget av arbetsgivarkontakter på gymnasiets yrkesutbildningar och förbättra integrationsinsatserna för flykting- och anhöriginvandring.

– Det är särskilt angeläget att alla anhöriga som flyttar hit från andra länder ges rätt till insatser för att underlätta etableringen. Idag styr inte de anhörigas behov utan rätten till insats avgörs av om den man är släkt med är flykting eller ej. Det är en märklig ordning, säger Anders Knape.

SKL delar även utredningens uppfattning att den nuvarande svenska modellen för lönebildning fungerar väl och bör bevaras.

Socialdemokraterna i SKL:s styrelse har reserverat sig mot beslutet om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting