Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gustav Vasa land och slottsbyggare

När Gustav Vasa tillträdde som kung över Sverige byggde eller moderniserade han och hans söner många slott och borgar som senare kom att kallas vasaslott eller vasaborgar. Med den nya makten kunde han genomföra många av ideerna utan att kyrkan kunde motsätta sig.

Genom reformationen hade Gustav Vasa minskat kyrkans makt och kunnat ta över som obestridd Kung.
Han var enligt många källor en bestämd och hårdförd kung. Men samtidigt moderniserade han Sverige med många nya ideer och tankar, som han genomförde med full kraft. Senare kom han även att kallas landsfader och har fått mycket mer gjort än många av hans efterföljande på tronen.

Vasaslott eller Vasaborgar kallas de slott eller borgar som uppfördes eller moderniserades av Gustav Vasa eller hans söner Johan III , Karl IX och Erik XIV under 1500-talet.

Borgarna blev byggda i renässansstil och var ofta en blandning av palats och fortliknande borgar. Några vanliga drag, är de runda tornen som fungerat i försvarssyfte, sedan kanonen börjat användas. Därför uppfördes det också nya jordvallar och kraftiga murar runt tidigare äldre medeltida borgar, som blivit omoderna i och med kanonens införande.

Här är en lista över Vasaslott

Borgholms slott, Öland
Gripsholms slott, Södermanland
Gävle slott, Gästrikland
Jönköpings slott, Småland
Kalmar slott, Småland
Linköpings slott, Östergötland
Skaraborgs slott, Västergötland
Stegeborgs slott, Östergötland
Slottet Tre Kronor, Uppland
Uppsala slott, Uppland
Vadstena slott, Östergötland
Västerås slott, Västmanland
Åbo slott, Finland
Örbyhus slott, Uppland
Örebro slott, Närke
Kronobergs slott, Växjö