Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kidnappningar på Jamaicas vägar

Kingston
I området Norbrook i Kingston kidnappades i onsdags en affärsman av ett gäng som specialiserat sig på att kidnappa personer i dyra bilar. Foto: Susanne P Fernandes

Medan Jamaicas ökänt korrupta poliskår nu valt att fokusera på att försvåra för de många inhemska kriminella gängen att arbeta med utpressning, droghandel och illegal guldhandel riktar gängen istället alltmer blicken mot ett tidigare ganska outforskat område -kidnappning.

Elan Powells, ledare för Crime Investigation Branch, CBI, hos polisen uttalade sig under torsdagen till en reporter vid Jamaica Observer: ”Sanningen är att om du motverkar mord och rån får du istället andra typer av brott och det är det som händer här nu.” Han säger också att kidnappningar kan bli en betydande trend i landet om de inte bemöts på rätt sätt.

Medan Jamaica under decennier präglats av organiserad brottslighet inom landet med starka kopplingar till även nuvarande premiärminister Bruce Golding har den välbärgade delen av befolkningen hittills sluppit vara oroliga för att bli utsatta för kidnappning. Under den senaste tidehar en förändring skett med flera uppmärksammade fall av våghalsiga kidnappningar. Polisen grep senast i torsdags medlemmar i ett gäng som dagen innan utfört en kidnappning i ett välbärgat område i Kingston. Gänget har riktat in sig på att kidnappa personer de ser körandes dyra bilar.