Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Thailand firade kultur i Kungsan

Det var mycket inhemsk thailändsk dans, sång och uppträdande av olika artister från Thailand i Kungsträdgården som firade Thailandfestival. Festivalen invigdes till och med av den Thailändske ambassadören på fredagen.

Det visades upp diverse klassiska kostymer i olika historiska eller mytologiska figurer från Thailands brokiga historia.
Många presentationer är rent magiska och andra rena sagorna med drakar och mystiska väsen.
Det är mycket fina klädedräkter och en del gyllene hjälmar både för männen och kvinnorna.
Samtidigt kändes doften av de thailändska matrestaurangernas underbara kryddiga mat, dryck och desserter. Mycket besökare avnjöt dessa läckerheter medans de insöp musik och myllret i den lilla thailändska tältby som byggts upp i Kungsträdgården runt och framför stora scen.

Ville man studera thailändsk kultur så fanns det mycket på plats. Det fanns även några mer eller mindre kända tempel i Sverige som hade representation och information. Det finns ett tempel i norrland mellan Sundsvall och Östersund som heter Thaipaviljongen och har öppet från 1 juni till sista augusti. Det kan vara värt ett besök om man har vägarna förbi. Risken är bara att det kanske ökar lusten att åka till Thailand igen.

Det gick förutom mat och thailändsk öl att köpa andra sakar som speciella kryddor, grönsaker och såklart tyger och kläder,hattar och väskor. Mycket är ju kanske mest inriktat på turisterna som vill ha lite souvenirer. Det fanns också thai massage för de som vågade.

På scen visades även upp nationalsporten Muay thai eller thaiboxning som anses vara en av de tuffaste kampsporterna i världen. Nu var det bara en liten uppvisning och inte en riktig blodrypande thaiboxningsmatch. Med tanke på deras otroliga fysiska förmågor kan man här beundra dem på säkert avstånd.

Thailand har en intressant, levande och inbjudande kultur som svenskarna verkligen tagit till sitt hjärta. Thaimat serveras exempelvis numera över hela Sverige och har faktiskt ersatt många av våra gamla korvkioskar.