Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vapenhandelsskandal bekräftad i USA

Hemliga planer på att undergräva konstitutionsrätten? Foto: Susanne P Fernandes

I USA bekräftades förra veckan att ett myndighetsorgan försökt dölja en kontroversiell åtgärd som tagits i syfte att komma åt vapenhandeln mellan landet och Mexico.

Den republikanske kongressledarmoten Darell Issa som representerar Kalifornien offentliggjorde förra veckan e-postmeddelanden sem bekräftade det man från ledningen av myndighetsorganet Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, ATF, förnekat. E-postmeddelanden bekräftar innehållet i en operation betacknat ”Fast and furious” vilken innebar att ATF sålde tusentals halvautomatiska vapen till mellanhänder i syfte att de ska komma i händerna på de mexicanska drogkartellerna och sedan säljas vidare in i USA. Tanken med programmet var att man skulle kunna spåra vapnens väg in i USA och kartlägga vapenhandlarnas metoder och organisation.

ATF har nu kritiserats hårt för att man genom att tillhandahålla vapen till drogkartellerna indirekt bär ansvar för de människor som kan ha dödas med vapnen. Det är ännu oklart om Kenneth Melson, ansvarig chef på ATF kommer att avgå på eget initiati